
Ciasto biała dama
- mąka tortowa: 150 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- jajka: 6 szt.
- sól: 2 g
- cukier: 200 g
- żelatyna: 10 g
- woda: 100 ml
- brzoskwinie w puszce: 820 g
- serek śmietankowy: 300 g
- śmietana 30%: 400 ml
- cukier puder: 90 g
- masło: 100 g
- wiórki kokosowe: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników na biszkopt: przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Oddzielamy białka od żółtek. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170°C.
krok 2
Biszkopt: do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy drobny cukier (150 g) i żółtka. Mieszamy na niskich obrotach, a gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser. Dodajemy dwa rodzaje mąki i łączymy składniki szpatułką lub dużą drewnianą łyżką.
krok 3
Pieczenie biszkoptu: ciasto przekładamy na blachę (24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Przygotowanie składników na krem: rozpuszczamy żelatynę w 50 ml gorącej wody, mieszając, aby nie było grudek. Czekamy aż wystygnie. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (syrop przyda się do ponczu) i kroimy je w kostkę.
krok 5
Poncz: syrop z brzoskwiń mieszamy z zimną wodą (50 ml).
krok 6
Nasączanie biszkoptu: przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na dwie połówki. Obydwie części nasączamy ponczem.
krok 7
Krem: do miski przekładamy serek i śmietanę. Mieszamy mikserem do uzyskania gęstej konsystencji. Stopniowo dodajemy cukier puder i zimną (ale nadal płynną) żelatynę. Wyłączamy mikser, kiedy krem jest gładki i jednolity.
krok 8
Składanie ciasta: jeden z blatów układamy z powrotem w blasze (lub na tacy). Nakładamy ¼ kremu, na którym układamy następnie kawałki brzoskwiń. Przykrywamy je kolejną porcją kremu, zostawiając ¼ na później. Krem z brzoskwiniami przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Na wierzch wykładamy ostatnią porcję kremu.
krok 9
Prażenie wiórków kokosowych: na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki i pozostały cukier (50 g). Prażymy je do momentu, aż będą rumiane. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym dekorujemy nimi ciasto, pokrywając całą powierzchnię kremu.
krok 10
Ciasto biała dama jest już gotowe: pozostaje tylko schłodzić je w lodówce. Po kilku godzinach (może być na drugi dzień) smakuje najlepiej.

