Biała kiełbasa na kapuście kiszonej
- biała kiełbasa: 1 kg
- kapusta kiszona: 400 g
- piwo: 250 ml
- cebula: 1 szt.
- suszone grzyby: 10 g
- czosnek: 2 ząbki
- ziele angielskie: 4 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- majeranek: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- sos sojowy: 30 ml
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Wrzucamy suszone grzyby do miseczki i zalewamy je wodą. Moczymy, aż zmiękną i napęcznieją (możemy przygotować je dzień wcześniej). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i plasterkujemy go (ułatwimy sobie zadanie, jeśli użyjemy w tym celu mandoliny do warzyw).

Ewa Niepytalska krok 2
Wkładamy białą kiełbasę do naczynia żaroodpornego. Zalewamy ją jasnym piwem (najlepiej pszenicznym) lub czystym bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i majeranek. W wolnych przestrzeniach umieszczamy także piórka cebuli i plasterki czosnku oraz odsączone grzyby. Możemy dolać nieco wody, która pozostała z ich moczenia. Inne składniki, które sprawią, że biała kiełbasa na kapuście kiszonej będzie miała wyjątkowy smak i wygląd, to między innymi pieczarki (oferują dodatkowy aspekt umami) i koncentrat pomidorowy (dzięki niemu gotowe danie będzie mocno rumiane). Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.

Ewa Niepytalska krok 3
Kiedy biała kiełbasa się piecze, przygotowujemy kapustę. Płuczemy ją, żeby miała łagodniejszy smak, a następnie dokładnie odciskamy. Możemy wykorzystać kapustę z dodatkiem pokrojonej marchewki. Jeśli chcemy, możemy ją trochę posiekać na mniejsze kawałki.

Ewa Niepytalska krok 4
Wyjmujemy naczynie z białą kiełbasą z piekarnika i stawiamy je na odpornej na wysokie temperatury podkładce. Wciskamy odsączoną kapustę w wolne przestrzenie między kawałki kiełbasy. Staramy się zanurzyć ją w płynie, wkładając ją pod spód. Polewamy całość sosem sojowym. Zapiekamy już bez przykrycia przez kolejne 45 minut.

Ewa Niepytalska krok 5
Kiedy biała kiełbasa w kapuście ładnie się zarumieni z wierzchu, możemy wyjąć ją z piekarnika. Dekorujemy ją natką pietruszki. Podajemy z kromkami świeżego pieczywa lub ziemniakami z wody z okrasą. Obok warto postawić miseczkę z tartym chrzanem lub ostrą musztardą.

Ewa Niepytalska


