Reklama

Biała kiełbasa pieczona to prosty i smaczny obiad, a także propozycja na popisowe danie wielkanocne. Ma mnóstwo cebuli, która nabiera słodyczy w piekarniku, a wyrazisty smak zyskuje dzięki marynacie z musztardy francuskiej i dobrze dobranych przypraw. Wierzch polewamy smalcem, który wydobywa z potrawy mnóstwo aromatu. Pokazujemy krok po kroku, jak powstaje najlepsza biała kiełbasa z piekarnika.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Obieramy 4 średniej wielkości żółte cebule, przepoławiamy je i kroimy w piórka (wystarczająco grube, żeby nie spaliły się w piekarniku, ale na tyle cienkie, żeby ładnie się prezentowały w gotowym daniu). Możemy tez wykorzystać czerwoną cebulę. Dzięki temu biała kiełbasa z piekarnika zyska nieco koloru.

    wero.ugc

  • krok 2

    Wkładamy cebulę do brytfanki. Równomiernie rozmieszczamy ją na spodzie naczynia. Rozdzielamy laski surowej białej kiełbasy nożem lub nożycami kuchennymi, jeśli były złączone w pętko. Układamy je obok siebie na piórkach cebuli.

    wero.ugc

  • krok 3

    Posypujemy kiełbasę przyprawami – solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dodajemy też suszony majeranek (ale sprawdzi się też tymianek lub oregano). Na wierzchu rozkładamy musztardę francuską. Jeśli chcemy mieć pewność, że pieczona biała kiełbasa z cebulą będzie wystarczająco aromatyczna, możemy wstawić naczynie na godzinę do lodówki. Wzmocnimy w ten sposób działanie marynaty. Roztapiamy smalec w rondelku. Polewamy nim zawartość brytfanki.

    wero.ugc

  • krok 4

    Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub dopasowaną żaroodporną pokrywą i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 185°C (tryb góra-dół). Po 40 minutach zdejmujemy folię i staramy się przemieszać cebulę i przyprawy. Możemy polać kiełbasę zebranym na dnie naczynia tłuszczem. Pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 30 minut.

    wero.ugc

  • krok 5

    Wyjmujemy gotowe danie z piekarnika i przekładamy porcje na talerze. Podajemy na gorąco. Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, ale można też serwować ją z ziemniakami lub kaszą. Żeby ładnie się prezentowała (zwłaszcza na wiosennym, wielkanocnym stole), warto udekorować ją natką pietruszki, koperkiem lub rzeżuchą.

    wero.ugc

Porady:

  • Sposób przyrządzenia wielkanocnego dania, który prezentujemy w przepisie, to biała kiełbasa surowa pieczona w piekarniku, ale możemy też wykorzystać kiełbasę parzoną. Wtedy zapiekamy ją bez przykrycia przez około 30 minut.
  • Musztardę możemy zastąpić tartym chrzanem, dzięki któremu potrawa będzie ostrzejsza.
  • Do kiełbasy możemy dodać miód o neutralnym smaku, na przykład lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy, którego słodycz zbalansuje pikantną musztardę lub wyrazisty smak chrzanu.
  • Biała kiełbasa pieczona dobrze się przechowuje (wytrzyma w lodówce około 3 dni, a w zamrażarce można ją trzymać przez 3 miesiące). Bez problemu odgrzejemy ją w piekarniku lub na patelni.

Notka redakcyjna:

Biała kiełbasa pieczona – warianty

Zapiekana biała kiełbasa stanie się hitem wielkanocnego śniadania, jeśli dobierzemy do niej odpowiednie dodatki. W naszym przepisie towarzyszą jej cebula i musztarda, ale w naczyniu żaroodpornym mogą znaleźć się także takie składniki jak:

  • jabłka – dodadzą daniu słodyczy, bo najlepsza pieczona biała kiełbasa to taka, która zachwyca intensywnym, ale zbalansowanym smakiem. Słodko-kwaśne owoce dobrze komponują się zarówno z musztardą, jak i chrzanem.
  • piwo – jasne lub pszeniczne. Sprawia, że potrawy z piekarnika mają ciekawy aromat i nadaje im rumianą barwę. Biała kiełbasa w piwie świetnie smakuje podana z tradycyjnym chlebem na zakwasie.
  • boczek wędzony – warto kupić go w formie cienkich plastrów i owinąć nim kiełbasę przed pieczeniem. W tym wariancie pomińmy smalec, wystarczająco dużo tłuszczu powinno wytopić się z boczku.
  • kapusta – razem z cebulą idealnie uzupełnia popularne wielkanocne pętka. Warto piec ją z suszonymi grzybami. W naczyniu z białą kiełbasą na kapuście kiszonej nie może zabraknąć ziela angielskiego, liścia laurowego i czosnku.
  • fasola – czerwona lub biała, ugotowana dzień wcześniej lub z puszki, najlepiej z takimi dodatkami jak suszone śliwki lub pomidorki koktajlowe. Można też dorzucić suszone grzyby.

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc – z czym ją podać?

Wiemy już, jak upiec białą kiełbasę, pozostaje jeszcze pytanie, jakie dodatki pasują do niej najlepiej. Świetnie sprawdzą się wszelkie sosy na bazie chrzanu, takie jak:

  • ćwikłaperfekcyjne połączenie słodkiego i ostrego smaku, bardzo popularne w polskich domach na Wielkanoc.
  • klasyczny sos chrzanowy – na bazie majonezu i jogurtu, z dodatkiem soku z cytryny. Jest idealnie kremowy, pikantny i kwaskowy.
  • chrzan wielkanocnyz dodatkiem ugotowanych na twardo i rozdrobnionych jajek. Zawsze wychodzi aksamitny i wyrazisty, kiedy wymieszamy go z majonezem, musztardą i kwaśną śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama