Biała kiełbasa pieczona
- cebula: 4 szt.
- biała kiełbasa: 800 g
- musztarda francuska: 15 g
- smalec: 40 g
- majeranek: 4 g
- słodka papryka: 4 g
- papryka ostra: 2 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Obieramy 4 średniej wielkości żółte cebule, przepoławiamy je i kroimy w piórka (wystarczająco grube, żeby nie spaliły się w piekarniku, ale na tyle cienkie, żeby ładnie się prezentowały w gotowym daniu). Możemy tez wykorzystać czerwoną cebulę. Dzięki temu biała kiełbasa z piekarnika zyska nieco koloru.

wero.ugc krok 2
Wkładamy cebulę do brytfanki. Równomiernie rozmieszczamy ją na spodzie naczynia. Rozdzielamy laski surowej białej kiełbasy nożem lub nożycami kuchennymi, jeśli były złączone w pętko. Układamy je obok siebie na piórkach cebuli.

wero.ugc krok 3
Posypujemy kiełbasę przyprawami – solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dodajemy też suszony majeranek (ale sprawdzi się też tymianek lub oregano). Na wierzchu rozkładamy musztardę francuską. Jeśli chcemy mieć pewność, że pieczona biała kiełbasa z cebulą będzie wystarczająco aromatyczna, możemy wstawić naczynie na godzinę do lodówki. Wzmocnimy w ten sposób działanie marynaty. Roztapiamy smalec w rondelku. Polewamy nim zawartość brytfanki.

wero.ugc krok 4
Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub dopasowaną żaroodporną pokrywą i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 185°C (tryb góra-dół). Po 40 minutach zdejmujemy folię i staramy się przemieszać cebulę i przyprawy. Możemy polać kiełbasę zebranym na dnie naczynia tłuszczem. Pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 30 minut.

wero.ugc krok 5
Wyjmujemy gotowe danie z piekarnika i przekładamy porcje na talerze. Podajemy na gorąco. Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, ale można też serwować ją z ziemniakami lub kaszą. Żeby ładnie się prezentowała (zwłaszcza na wiosennym, wielkanocnym stole), warto udekorować ją natką pietruszki, koperkiem lub rzeżuchą.

wero.ugc


