Porady:
Notka redakcyjna:
Białe gazpacho tropikalne - dodatki i przyprawy
Białe gazpacho, jak wszystkie zupy na zimno, warto podawać z odświeżającymi dodatkami. Sprawdzą się tutaj zarówno wszelkiego rodzaju zioła, jak i świeże warzywa oraz owoce. Do gazpacho można więc dodać ogórka, awokado, cukinię, kalarepkę, liście szpinaku czy łodygę selera naciowego. Z kolei fanom słodko-słonych smaków do gustu powinno przypaść białe gazpacho z odrobiną mango lub garścią malin czy truskawek. Ten przepis świetnie smakuje z nutą cytrusów, dlatego warto dodać też sok z pomarańczy, cytryny lub nawet grejpfruta.
Białe gazpacho tropikalne można też wzbogacić przeróżnymi przyprawami, takimi jak curry, wędzona papryka czy odrobina kuminu. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie do mieszanki pół świeżej papryczki chilli (bez pestek) lub szczyptę pieprzu cayenne. Z kolei jeśli chodzi o zioła, sprawdzą się tu niemal wszystkie. Szczególnie polecamy dodatek świeżej mięty, kolendry, bazylii lub natki pietruszki.
Jak podawać białe gazpacho tropikalne?
Białe gazpacho tropikalne możemy zaserwować zarówno w miseczkach lub pucharkach, jak i szklankach czy nawet kieliszkach. To proste danie pięknie będzie wyglądało także podane na stół w dużej wazie czy dzbanku, z którego goście sami będą mogli nalewać sobie swoje porcje. Świetnym pomysłem na podanie gazpacho jest także przelanie go do wydrążonych kalarepek.
Gotowe gazpacho podajemy najczęściej z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi. Mogą to być zarówno zgrillowane kromki bułki lub bagietki, jak i małe grzanki z pokrojonego w kostkę chleba podsmażonego na patelni. Możemy wykorzystać też do tego groszek ptysiowy z ciasta parzonego. Innym pysznym dodatkiem, który świetnie współgra z kremowym gazpacho są paluszki chlebowe. Mniej klasycznym, ale równie pysznym pomysłem na dodatek do gazpacho mogą być pieczone lub grillowane ziemniaki. Świetnie będą tu też pasowały słodkie ziemniaki, zarówno upieczone w plastrach czy łódeczkach, jak i w formie frytek z batata.
Jeśli chcecie, aby białe gazpacho tropikalne było bardziej sycące i treściwe, możecie dodać do zmiksowanego już chłodnika pokrojonego łososia wędzonego lub pieczonego albo kilka zgrillowanych krewetek. Fanom mięs polecamy z kolei podać białe gazpacho jako dodatek do mięs z rusztu. Ten słodko-słony smak idealnie skomponuje się z grillowanym kurczakiem, żeberkami czy karkówką. Do gazpacho świetnie będą pasowały też szaszłyki, zarówno te mięsne, warzywne, jak i szaszłyki z łososiem.