
Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- biała fasola: 200 g
- czosnek: 2 ząbki
- liść laurowy: 1 szt.
- szalotka: 1 szt.
- olej rzepakowy: 2 łyżki stołowe
- białe szparagi: 1 pęczek
- sok z cytryny: 1 szt.
- szynka wędzona: 100 g
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
W przeddzień fasolę zalewamy zimną wodą. Następnego dnia osączamy, zalewamy świeżą nieosoloną wodą i gotujemy 30–40 min ze zgniecionym ząbkiem czosnku i listkiem laurowym. Osączamy.

krok 2
Szalotkę z posiekanym czosnkiem szklimy na oleju, wrzucamy szparagi, wlewamy 100 ml wody i gotujemy 12 min na małym ogniu. Dodajemy fasolę i szynkę, podgrzewamy 5 min. Przekładamy wszystko do miski. Z soli, pieprzu, soku z cytryny i oliwy ucieramy winegret i zalewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.


