Reklama

Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską to idealne danie obiadowe w sezonie szparagowym. Podane z delikatnym sosem świetnie sprawdzi się w porze lunchu. Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską to zdrowe danie pełne odżywczego błonnika.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    W przeddzień fasolę zalewamy zimną wodą. Następnego dnia osączamy, zalewamy świeżą nieosoloną wodą i gotujemy 30–40 min ze zgniecionym ząbkiem czosnku i listkiem laurowym. Osączamy.

  • krok 2

    Szalotkę z posiekanym czosnkiem szklimy na oleju, wrzucamy szparagi, wlewamy 100 ml wody i gotujemy 12 min na małym ogniu. Dodajemy fasolę i szynkę, podgrzewamy 5 min. Przekładamy wszystko do miski. Z soli, pieprzu, soku z cytryny i oliwy ucieramy winegret i zalewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady:

Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską zawiera w przepisie:

  • 200 g suchej białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku, obrane: jeden zgnieciony, drugi posiekany

  • szalotka, drobno posiekana

  • pęczek białych szparagów, obranych, przeciętych wzdłuż na pół, a potem wszerz na pół

  • 100 g surowej szynki wędzonej, pokrojonej w cienkie, niewielkie paseczki

Notka redakcyjna:

Tylko 18 kcal zawiera 100 g szparagów. Mimo że w 95% składają się z wody, są skarbnicą witamin i minerałów takich jak: witamina C, E i beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor i potas, a także błonnika.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama