Reklama

Przepisy wielkanocne - biały barszcz z chrzanem, idealny na wielkanocny stół.

Składniki:

duża cebula
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól
pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki
śmietana 18%
5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Kroki przygotowania:

Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania).
Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.
Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku, już nie gotować.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama