
Ciasto biały lion
- biała czekolada: 50 g
- jajka: 6 szt.
- mąka tortowa: 400 g
- mąka ziemniaczana: 90 g
- mleko: 800 ml
- żółtko: 4 szt.
- cukier drobny: 300 g
- masło: 300 g
- sok z cytryny: 60 ml
- ryż preparowany: 100 g
- masa kajmakowa: 400 g
- woda: 200 ml
- cukier puder: 15 g
- orzeszki ziemne: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki na biszkopt: białą czekoladę ścieramy na wiórki na tarce o drobnych oczkach. Sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek.
krok 2
Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
krok 3
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy oddzielone żółtka, 300 g mąki pszennej i 30 g ziemniaczanej. Odstawiamy mikser, dodajemy startą czekoladę i mieszamy.
krok 4
Pieczenie: masę na na biszkopt przelewamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
krok 5
Budyń: z 800 ml mleka odlewamy 150 ml. Resztę wstawiamy do zagotowania. W osobnej misce miksujemy 150 ml zimnego mleka z żółtkami (4 szt.), mąką (100 g) i cukrem (100 g). Dodajemy je do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu, aż powstanie budyń. Odstawiamy z kuchenki do wystygnięcia.
krok 6
Krem budyniowy: masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Na koniec wlewamy 45 ml soku z cytryny.
krok 7
Masa kajmakowa: ryż preparowany mieszamy z kajmakiem z puszki.
krok 8
Nasączanie biszkoptu: poncz przygotowujemy z 200 ml zimnej wody, 15 ml soku z cytryny i cukru pudru. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwa równe blaty. Dolny odkładamy z powrotem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nasączamy go połową ponczu.
krok 9
Składanie ciasta: na dolny blat nasączony ponczem kładziemy masę kajmakową i rozprowadzamy ją po całej jego powierzchni. Na to wykładamy większą część kremu budyniowego, zostawiają ¼ na później. Krem przykrywamy drugą połową biszkoptu, który również nasączamy ponczem. Wierzch przykrywamy pozostałym kremem.
krok 10
Dekoracja: ciasto biały lion posypujemy solonymi orzeszkami ziemnymi.

