
Tort z białą czekoladą
- jajka: 5 szt.
- mąka pszenna: 75 g
- mąka ziemniaczana: 95 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- cukier puder: 200 g
- biała czekolada: 225 g
- cukier: 25 g
- maliny: 400 g
- śmietana 30%: 90 ml
- mascarpone: 750 g
- woda: 100 ml
- sok z cytryny: 20 ml
- wiórki kokosowe: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. 75 g mąki ziemniaczanej przesiewamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Białka ubijamy ze 100 g cukru pudru na pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy obie masy jajeczne. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy całość za pomocą łopatki.
krok 3
Pieczenie: masę na biszkopt przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy. Pieczemy przez 30 minut. Robimy test suchego patyczka. Jeśli ciasto jest już gotowe, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy je w cieple jeszcze przez 15 minut, żeby stygło stopniowo. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i zdejmujemy obręcz tortownicy.
krok 4
Maliny: 300 g świeżych lub mrożonych owoców wkładamy do garnka i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy przez 10 minut, żeby puściły sok. Kiedy mikstura się zagotuje, dodajemy 20 g mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Kiedy frużelina zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia.
krok 5
Krem: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietankę ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy płynną czekoladę. Miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego kremu.
krok 6
Przekładanie tortu: biszkopt przekrajamy wzdłuż na 3 części i nasączamy go wodą z sokiem z cytryny. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy 1/4 kremu. Następnie rozprowadzamy frużelinę malinową. Przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu i powtarzamy czynność. Na wierzch układamy ostatni blat i pokrywamy cały tort malinowy z białą czekoladą cienką warstwą kremu. Wkładamy go do lodówki.
krok 7
Dekoracja: rozsmarowujemy pozostałą masę na wierzchu i bokach tortu za pomocą szpatułki cukierniczej. Obsypujemy ciasto wiórkami kokosowymi i ozdabiamy malinami.

