
Bifteki (z pikantnym ryżem)
- bułka: 1 szt.
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 75 ml
- natka pietruszki: 1 pęczek
- oregano: 4 gałązki
- mięso mielone wołowe: 600 g
- jajka: 1 szt.
- kminek: 5 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- feta: 100 g
- pomidor: 3 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- ryż: 400 g
- bulion warzywny: 400 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal880
- tłuszcz35g
- węglowodany93g
- białko48g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: bułkę moczymy w wodzie, po czym odciskamy. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, drugą zostawiamy do ryżu. Czosnek siekamy. Oba składniki podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Następnie siekamy drobno natkę pietruszki, połowę wykorzystamy do bifteków, pozostałą odkładamy na później, będzie nam potrzebna do przygotowania ryżu. Mięso mielone zagniatamy z jajkiem, namoczoną wcześniej bułką, natką pietruszki, oregano, kminkiem, solą i pieprzem.
krok 2
Formowanie bifteków: ser feta dzielimy na 12 kawałków. Z mielonego mięsa formujemy 12 kulek i odciskamy je na płasko. Na każdej kładziemy jeden kawałek sera, po czym owijamy go mięsną masą dokładnie dookoła.
krok 3
Pikantny ryż: obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Pomidory nacinamy, po czym umieszczamy je we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę. Płuczemy i po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy na puree. Paprykę kroimy na pół, myjemy i po usunięciu nasion kroimy na drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę stopniowo dodając do niej paprykę, ryż i sól. Na koniec dodajemy puree pomidorowe. Wlewamy ok. 400 ml bulionu warzywnego i gotujemy przez ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do ryżu. Doprawiamy ryż solą i pieprzem.
krok 4
Smażenie bifteków: smażymy je na pozostałej oliwie (ok. 3 łyżek stołowych) przez około 6 minut z każdej strony. Układamy na talerzu z pikantnym, warzywnym ryżem i podajemy.

