Reklama

Bifteki to greckie klopsiki z nadzieniem z sera feta. Podane z pikantnym ryżem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z ziemniakami. Śródziemnomorski smak i łatwość komponowania z wieloma dodatkami sprawiają, że są jedną z najpopularniejszych potraw tego regionu. Robi się je bardzo łatwo, mają bogaty, złożony smak i są niezwykle aromatyczne. Polecamy przepis na greckie kotlety mielone, które przywodzą na myśl wspomnienie z wakacji.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal880
  • tłuszcz35g
  • węglowodany93g
  • białko48g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie składników: bułkę moczymy w wodzie, po czym odciskamy. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, drugą zostawiamy do ryżu. Czosnek siekamy. Oba składniki podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Następnie siekamy drobno natkę pietruszki, połowę wykorzystamy do bifteków, pozostałą odkładamy na później, będzie nam potrzebna do przygotowania ryżu. Mięso mielone zagniatamy z jajkiem, namoczoną wcześniej bułką, natką pietruszki, oregano, kminkiem, solą i pieprzem.

  • krok 2

    Formowanie bifteków: ser feta dzielimy na 12 kawałków. Z mielonego mięsa formujemy 12 kulek i odciskamy je na płasko. Na każdej kładziemy jeden kawałek sera, po czym owijamy go mięsną masą dokładnie dookoła.

  • krok 3

    Pikantny ryż: obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Pomidory nacinamy, po czym umieszczamy je we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę. Płuczemy i po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy na puree. Paprykę kroimy na pół, myjemy i po usunięciu nasion kroimy na drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę stopniowo dodając do niej paprykę, ryż i sól. Na koniec dodajemy puree pomidorowe. Wlewamy ok. 400 ml bulionu warzywnego i gotujemy przez ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do ryżu. Doprawiamy ryż solą i pieprzem.

  • krok 4

    Smażenie bifteków: smażymy je na pozostałej oliwie (ok. 3 łyżek stołowych) przez około 6 minut z każdej strony. Układamy na talerzu z pikantnym, warzywnym ryżem i podajemy.

Porady:

  • ​​​​​Podstawą bifteków jest dobrej jakości mięso mielone, dlatego ważne jest, by było świeże i z pewnego źródła.
  • Bułka, którą wykorzystujemy w przepisie na bifteki, może być z poprzedniego dnia, lekko wysuszona.
  • W przypadku bulionu do bifteków mamy dowolność - możemy użyć bulionu instant lub domowego ze świeżych warzyw, wedle uznania i możliwości czasowych.
  • W sezonie warto sięgnąć po dojrzałe pomidory malinowe lub bawole serce, które dodadzą potrawie wspaniałego aromatu.
  • Ryż z warzywami może stanowić samodzielne danie jednogarnkowe. Idealnie sprawdzi się tu ryż jaśminowy lub basmati. Możemy również użyć ryżu dzikiego – w tym przypadku jednak czas gotowania należy wydłużyć, a moc palnika zmniejszyć.
  • Jeśli chcemy zrobić ryż z warzywami jako oddzielne danie i podać go bez bifteków, dobrze jest dodać do niego element białkowy, np. zielony groszek lub fasolkę szparagową. Dla zaostrzenia smaku do ryżu możemy dodać odrobinę ostrej papryki.

Notka redakcyjna:

Bifteki – inne sposoby przygotowania

My mamy kotlety mielone, Grecy natomiast mają ich odpowiednik w postaci bifteków. Co kraj to obyczaj, jak mawia stare porzekadło. I tak jak u nas co gospodyni, to inna receptura, tak Grecy również prześcigają się w pomysłowości, jeśli chodzi o udoskonalanie tradycyjnych potraw.

Najczęściej bifteki przyrządza się z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego. Fetę trudno zastąpić innym składnikiem ze względu na jej specyficzny smak, ale w wersji lactose free możemy zamiast niej użyć tofu.

Greckie kotlety mielone zwykle podawane są w postaci usmażonej, ale z powodzeniem można je upiec. Popularne są także bifteki z grilla oraz pieczone. Z kolei bifteki z piekarnika będą mniej kaloryczne, ponieważ pomijamy tu etap smażenia.

Warto także spróbować wykorzystać je jako główny element domowych burgerów.

Z czym podawać bifteki?

Bifteki z ryżem warzywnym pachną wręcz oszałamiająco i trudno się im oprzeć, ale do wyboru mamy wiele innych sprawdzonych dodatków. Pozostając przy smakach greckich możemy zrobić jogurtowy dip, np. w postaci sosu tzatziki. Odpowiednie będą wszelkie kwaskowe smaki, choćby sałatka z kiszonych ogórków, która podkreśli smak kotletów.

Inne dodatki często spotykane na greckich stołach, to pieczone ziemniaki, grillowane warzywa oraz sałatka z pomidorów. A w wersji na zimno bifteki możemy zjeść z czarnymi oliwkami i bagietką.

Miłośnikom mięsnych kulek polecamy również spaghetti z cukinii (z klopsikami) oraz pieczone klopsiki jagnięce z ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama