
Bigos myśliwski
- kapusta kiszona: 2 kg
- dzik: kg
- wieprzowina: kg
- wołowina: kg
- kiełbasa: 40 dag
- boczek wędzony: 25 dag
- gotowy rosół: 1 szklanka
- cebula: 2 szt.
- suszone grzyby: 10 dag
- śliwki wędzone: 20 szt.
- smalec: 2 łyżki stołowe
- jałowiec: 4 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- pieprz czarny: 12 szt.
- czerwone wino: 0.66 szklanki
- liść laurowy: 1 szt.
- goździki: 2 szt.
- sól: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal370
Sposób przygotowania
krok 1
Kapustę kiszoną pokroić przełożyć do garnka, zalać rosołem i sosami, które zostały po upieczeniu mięs. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 2 godziny. Ugotować w tej samej wodzie osączyć i pokroić w paseczki. Wywar z grzybów zachować.

krok 2
Pieczone mięsa i boczek wędzony pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki a następnie przesmażyć z boczkiem. Cebule obrać posiekać i podsmażyć na smalcu. Śliwki opłukać pokroić.

krok 3
Do gotującej się kapusty partiami dodawać przesmażoną cebulę grzyby wraz z wywarem mięsa kiełbasę oraz boczek dusić dalej. Włożyć śliwki, ziarna jałowca, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu oraz liść laurowy i goździki. Wlać wino i dusić jeszcze co najmniej godzinę często mieszając.


