Porady:
- Przepis na bigos z białej kapusty możemy wzbogacić, dodając do niego dużą ilość zielonego koperku. Możemy także wymieszać kapustę świeżą z kapustą kiszoną. Najlepiej w proporcji 3 do 1. Polecamy przepis na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.
- Do przygotowania bigosu z białej kapusty możemy wybrać inne niż proponowane mięso, np. zastąpić karkówkę mniej tłustą szynką lub pominąć tę pozycję i użyć więcej wędzonek, kiełbas lub boczku.
- Bigos z białej kapusty po ugotowaniu najlepiej odstawić na około 2 godziny, tak żeby poszczególne składniki przeszły swoim smakiem. Należy podawać go na gorąco. Najlepszymi dodatkami do bigosu są tłuczone ziemniaki, kopytka, kluski śląskie i chrupiące pieczywo.
- Do gotowania bigosu warto wybrać spory garnek z grubym dnem. Potrawa wymaga mieszania i łatwiej to robić, jeśli składniki znajdują się w dużym naczyniu. Dodatkowo jego solidna podstawa uchroni danie przed przypaleniem.
- Biała kapusta w obróbce dosyć szybko mięknie. Zadbajmy o to, żeby jej nie rozgotować w pierwszym etapie pracy nad bigosem, bo w efekcie uzyskamy kapuścianą papkę.
Notka redakcyjna:
Co dodać do bigosu z białej kapusty?
Bigos ze słodkiej kapusty jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku dzięki zawartości różnego rodzaju wędzonek oraz przypraw korzennych. Gotowe danie pięknie pachnie kminkiem i majerankiem, a poszatkowane warzywo warto wstępnie dusić z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Bigos z kapusty białej można wzbogacić także takimi składnikami jak:
- czosnek – dzięki niemu bigos zyska wyrazisty aromat. Możemy wykorzystać sproszkowaną przyprawę, suszone płatki lub świeże ząbki przeciśnięte przez praskę.
- wędzona papryka – podkreśli smak mięsa, kiełbasy i boczku.
- suszone grzyby – tradycyjnie dodaje się je do bigosu staropolskiego lub myśliwskiego wraz ze śliwkami i czerwonym winem. Dobrze zagrają także w przepisie z białej kapusty. Należy je wcześniej namoczyć, żeby wydobyć z nich pełnię aromatu.
- jabłka – w przeciwieństwie do tradycyjnej receptury z kiszoną kapustą, proponowany przez nas bigos nie jest kwaśny i nie trzeba balansować jego smaku słodyczą owoców. Można natomiast wybrać twardą antonówkę, która doda daniu świeżości. Jabłko należy zetrzeć na grubej tarce i wrzucić do bigosu pod koniec gotowania.
Kapusta biała – wartości odżywcze
Kapusta to niskokaloryczne warzywo regulujące pracę jelit. Choć nie jest ciężkostrawna, może powodować wzdęcia. Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest porządne doprawienie bigosu majerankiem. Kapusta zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, dlatego też potrawy przygotowywane na jej bazie są bardzo sycące. Polecana jest jako składnik diet odchudzających. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. W kapuście znajdziemy również witaminy K i C, z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor mangan i potas. Jak widać, warto, żeby bigos z białej kapusty już na stałe zagościł w naszym menu.