
Bigos z cukinii
- cukinia: 1 kg
- pomidor: 700 g
- cebula: 300 g
- por: 150 g
- natka marchewki: 250 g
- czosnek: 3 ząbki
- olej: 60 ml
- koncentrat pomidorowy: 3 g
- passata pomidorowa: 45 g
- kiełbasa: 300 g
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- sól: 5 g
- papryka w proszku: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i siekamy. Białą część pora kroimy na pół wzdłóż i potem w cieniutkie plasterki. Marchew obieramy i robimy z niej drobną kostkę. Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy ją w półplasterki - młodej nie trzeba obierać i wydrążać. Z czosnku zdejmujemy łupinę i tniemy na plasterki.
krok 2
Duszenie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy cebulę, por i marchewkę. Podsmażamy przez ok. 10 minut - mieszamy od czasu do czasu. i szklimy. Dokładamy cukinie i czosnek, a także liście laurowe, ziele angielskie. Dosypujemy też sól, słodką paprykę i pieprz. Mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut bez przykrycia na średnim ogniu.
krok 3
Kiełbasa: wybieramy lekko podwędzaną. Kroimy ją na grubsze plasterki.
krok 4
Pomidory: zdejmujemy z nich skórkę. Można je wcześniej sparzyć i naciąć na wierzchu, dzięki temu cały proces będzie łatwiejszy. Kroimy je na większe kawałki.
krok 5
Bigos z cukinii: do podduszonych warzyw dokładamy kiełbasę i pomidory. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez 20 minut, tym razem na małym ogniu. Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby uzupełniamy przyprawy do smaku i podlewamy odrobinę wody. Bigos dusimy jeszcze przez 20 minut bez przykrywki, na bardzo małym ogniu.

