
Bigos z czerwonej kapusty
- czerwona kapusta: 800 g
- pieczarki: 350 g
- olej: 40 ml
- cebula: 150 g
- woda: 125 ml
- koncentrat pomidorowy: 50 g
- zioła prowansalskie: 5 g
- pieprz kajeński (mielony): 1 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: g
- cukier: 1 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kapusta: myjemy ją od zewnątrz i szatkujemy na drobno. Odkładamy do miski.
krok 2
Pieczarki: płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Odkrawamy kapelusze od nóżek, kroimy wszystko na drobne plasterki. Większe lepiej obrać, natomiast małe i bardzo świeże mogą zostać ze skórką.
krok 3
Cebula: obieramy z łusek, kroimy w piórka (lub w kostkę) i przesmażamy na patelni do momentu aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki i smażymy dalej około 5 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem cayenne.
krok 4
Duszenie: kapustę dorzucamy do cebuli i pieczarek, podlewamy połową szklanki wody. Wsypujemy zioła prowansalskie, odrobinę cukru i soli. Kapustę dusimy pod przykryciem około pół godziny. Mieszamy od czasu do czasu.
krok 5
Doprawianie: kiedy po 30 minutach kapusta stanie się miękka, dokładamy 50 g koncentratu pomidorowego (2 łyżki) i dusimy wszystko około 10-15 minut. Na koniec możemy jeszcze doprawić do smaku. Bigos z czerwonej kapusty świeżej podajemy jako osobne danie z dodatkiem chleba lub jako część obiadu – wtedy serwujemy go z ziemniakami.

