Reklama

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Surową wieprzową łopatkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju; przekładamy do garnka. Na tym samym oleju obsmażamy boczek lub dobrą wiejską kiełbasę albo szynkę, dorzucamy do mięsa. Zalewamy wodą, aby tylko było zakryte, stawiamy na małym ogniu. Dodajemy 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1–2 suszone grzyby.

  • krok 2

    Duże słodkie cebule drobno kroimy, wrzucamy na tłuszcz z mięsa, dolewamy jeszcze oleju i dusimy, aż pięknie się zezłocą, dodajemy do mięsa. Na patelnię dajemy teraz ok. połowy naszych ukiszonych buraczków (startych lub drobno pokrojonych), skrapiamy sosem sojowym, dokładamy łyżkę masła, dusimy aż zmiękną i dajemy do mięsa z cebulą. Mieszamy, dusimy ok. 40 min.

  • krok 3

    Grzyby wyjmujemy, siekamy i z powrotem wkładamy do bigosu. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą kuminu i cynamonu, ew. sokiem z buraków, dusimy jeszcze 10 min.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama