
Bigos z kiszonych buraków
- wieprzowina: 250 g
- olej: 1 łyżka stołowa
- boczek wędzony: 250 g
- woda: 1 szklanka
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 1 szczypta
- suszone grzyby: 2 szt.
- cebula: 2 szt.
- kiszone buraki: 1 szklanka
- sos sojowy: 2 łyżki stołowe
- masło: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- kumin (kmin rzymski): 1 szczypta
- cynamon: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Surową wieprzową łopatkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju; przekładamy do garnka. Na tym samym oleju obsmażamy boczek lub dobrą wiejską kiełbasę albo szynkę, dorzucamy do mięsa. Zalewamy wodą, aby tylko było zakryte, stawiamy na małym ogniu. Dodajemy 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1–2 suszone grzyby.
krok 2
Duże słodkie cebule drobno kroimy, wrzucamy na tłuszcz z mięsa, dolewamy jeszcze oleju i dusimy, aż pięknie się zezłocą, dodajemy do mięsa. Na patelnię dajemy teraz ok. połowy naszych ukiszonych buraczków (startych lub drobno pokrojonych), skrapiamy sosem sojowym, dokładamy łyżkę masła, dusimy aż zmiękną i dajemy do mięsa z cebulą. Mieszamy, dusimy ok. 40 min.
krok 3
Grzyby wyjmujemy, siekamy i z powrotem wkładamy do bigosu. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą kuminu i cynamonu, ew. sokiem z buraków, dusimy jeszcze 10 min.

