
Biryani
- kurczak: 1 kg
- jogurt naturalny: 150 g
- kurkuma: 10 g
- kumin (kmin rzymski): 10 g
- garam masala: 10 g
- cynamon: 1 szt.
- papryka chili: 10 g
- czosnek: 3 ząbki
- imbir: 5 g
- sól: 15 g
- kolendra: 1 pęczek
- szafran: g
- liść laurowy: 2 szt.
- cebula: 2 szt.
- masło klarowane: 45 g
- mleko: 100 ml
- ryż: 200 g
- woda: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Kurczak: zdejmujemy skórę, mięso przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki i usuwamy wszystkie kości. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki wg uznania.
krok 2
Przyprawianie: mieszamy sól (pozostawiamy szczyptę), kurkumę, rozgnieciony w moździerzu kardamon, kumin, garam masalę oraz chili. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami, wlewamy jogurt, mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc (czas nie został wliczony w czas przygotowania dania) lub choć na 2–3 godziny.
krok 3
Szafran: przyprawę mieszamy z letnim mlekiem. Odstawiamy.
krok 4
Ryż: gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, skracając czas o 2 minuty. Odcedzamy.
krok 5
Cebula: obieramy je, kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli oraz cukrem. Odstawiamy na około 20 minut, gdy warzywo puści sok – odciskamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, dodajemy cebulę i smażymy ją aż będzie zarumieniona i chrupiąca. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik.
krok 6
Przyprawy: na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe masło klarowane, dodajemy: laskę cynamonu, nasiona kardamonu, goździki oraz liście laurowe. Przyprawy podsmażamy przez ok. 1 minutę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, tak samo postępujemy z imbirem. Dodajemy przyprawy na patelnię i smażymy mieszając ok. 30 sekund. Dodajemy wodę i całość gotujemy 1 minutę.
krok 7
Smażenie: na patelnię z przyprawami przekładamy kurczaka wraz z marynatą i przewracając obsmażamy mięso około 5 minut.
krok 8
Wykończenie potrawy: na kurczaka na patelni wykładamy ryż, na nim rozkładamy usmażoną cebulę. Całość skrapiamy mlekiem z szafranem i naczynie przykrywamy. Na niewielkim ogniu dusimy kurczaka biryani 10 minut.
krok 9
Serwowanie: zdejmujemy pokrywkę. Kolendrę myjemy i siekamy i posypujemy potrawę. Biryani podajemy od razu.

