Porady:
- Biszkopt orzechowy pieczemy to tzw. „suchego patyczka”. Co to znaczy? Po 35 min nakłuwamy ciasto drewnianym patyczkiem (może być wykałaczka do szaszłyków) i sprawdzamy, czy nic się do niego nie klei. Jeśli po wyjęciu, patyczek jest suchy to znak, że możemy wyjąć biszkopt z piekarnika.
- Przy oddzielaniu białek od żółtek należy zachować szczególną ostrożność. Miska, w której będziemy je ubijać, a także widełki miksera muszą być czyste i suche. W przeciwnym wypadku piana z białek nie wyjdzie.
- Jeśli boki ciasta przykleiły się do formy, przed wyjęciem biszkoptu z blachy obkrójcie je wokół rantu ostrym nożem.
- Biszkopt można pokroić na blaty do tortu (lub innego przekładanego ciasta) dopiero po całkowitym ostygnięciu.
- Możecie spróbować upiec biszkopt bez proszku do pieczenia. Powinien ładnie wyrosnąć na samych jajkach.
- W wersji bezglutenowej zrezygnujcie z mąki pszennej i kaszy manny. Zwykłą bułkę tartą trzeba zastąpić bezglutenową – 60 g w przypadku przepisu na biszkopt z 8 jajek.
- Można też zrobić biszkopt orzechowy w prostszej wersji bez mąki – z jajek, cukru i zmielonych orzechów, dodając jedynie odrobinę soli do białek i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Notka redakcyjna:
Biszkopt orzechowy – z jakim ponczem?
Smak ponczu najlepiej jest dobrać do kremu, którym będzie przekładany biszkopt. Jeśli krem będzie jasny – z bitej śmietany, budyniu lub mascarpone – można użyć:
- ponczu owocowego, np. o smaku pomarańczy lub brzoskwiń. Taki poncz w łatwy sposób przygotujecie z syropu rozcieńczonego z wodą,
- herbaty – słabej czarnej herbaty z cytryną i miodem, delikatnej białej lub owocowej,
- wody różanej,
- wody zmieszanej z sokiem z cytryny słodzonej cukrem lub miodem,
- ponczu z likierem kokosowym.
Do ciemnych kremów – orzechowych lub czekoladowych, pasuje poncz:
- kawowy,
- z whiskey lub rumem,
- z likierem kawowym lub ajerkoniakiem.
Do nasączenia biszkoptu orzechowego o wielkości o średnicy ok. 24 cm potrzebujecie ok. 200 ml ponczu.
Biszkopt z orzechami laskowymi
Orzechy włoskie można zastąpić laskowymi, przygotowując je w następujący sposób:
- najpierw trzeba je obrać z łupin,
- następnie należy podprażyć je na patelni,
- a po uprażeniu usunąć łuski,
- potem mielimy je w malakserze,
- a następnie ponownie prażymy na patelni, aby były mniej wilgotne, a bardziej sypkie.
Które z nich wybrać na biszkopt orzechowy – laskowe czy włoskie? Orzechy laskowe są bardziej delikatne w smaku, a włoskie – wyraziste z charakterystyczną goryczką. Różnią się one jednak nie tylko smakiem, ale także zawartością substancji odżywczych. W orzechach laskowych jest więcej witamin C, E, B1, B5, żelaza i potasu.
Z kolei orzechy włoskie zawierają więcej tłuszczu, białka i węglowodanów. Są także bogatsze w fosfor, cynk i witaminę B2. Jedne i drugie są zdrowe. Chociaż orzechy włoskie zawierają odrobinę więcej kalorii od laskowych, wyjątkowo korzystnie wpływają na pracę organizmu, pamięć i zdolności poznawcze.
Tort z biszkoptem orzechowym
Poniżej kilka naszych propozycji na tort z biszkoptem orzechowym:
- tort orzechowy – biszkopt przekładamy kwaskowym dżemem, np. malinowym i kremem z masła orzechowego, śmietany kremówki i mascarpone. Boki możemy obsypać drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi, a na górę położyć wiórki czekoladowe,
- tort kawowy – blaty orzechowe nasączamy ponczem kawowym, a następnie przekładamy je (również kawowym) kremem z serka mascarpone. Tort dekorujemy polewą z czekolady deserowej,
- tort czekoladowo–orzechowy – poncz i krem możecie zrobić tak samo jak w przepisie na tort czekoladowy,
- tort z kremem z michałków – z kolei przepis na krem michałkowy znajdziecie w przepisie na ciasto michałek.