Reklama

Przepis na cytrynowy biszkopt z panna cotą

Składniki:

BISZKOPT CYTRYNOWY
Jaja - 5szt
¾ szklanki cukru
Masło rozpuszczone - 200g
Mąka - 1 ½ szklanki
Skórka cytryna-80g
CYTRYNOWA PANNA COTTA
Śmietana - 750 ml
Sok z cytryny - 150 ml
Cukier-80g
KRYSTALICZNE LIŚCIE MIĘTY
Listki mięty - 100g
Olej orzechowy - 80ml
Cukier puder nietopliwy - 15g
KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA
Cukier - 150g
Woda - 150g
Skórka cytrynowa - 100g
MUS CYTRYNOWY
Mascarpone - 200g
Cukier - 80g
Sok z cytryny - 50ml
SYROP DO NAWILŻANIA BISZKOPTU
Woda - 100g
Cukier - 100g
Wódka cytrynowa - 200ml
BEZA DO OPALANIA
Białka - 240 g
Cukier - 100g
Syrop
Cukier - 400g
Woda - 100ml

Kroki przygotowania:

Biszkopt: Ubić białka, dodać żółtka utarte z cukrem. Dodać mąkę i rozpuszczone masło, dodać skórkę cytrynową. Wylać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 160˚C przez 15-20 minut
Krystaliczne liście mięty: Naciągnąć folię spożywczą na talerz. Rozsmarować olej, umieścić liście i przykryć szczelnie folią. Piec w mikrofali. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Panna cotta cytrynowa: Do śmietany dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzać. Dodać namoczoną żelatynę. Schłodzić i wykroić okrągłe kształty, przekroić na pół.
Skórka cytrynowa: Przygotować syrop cukrowy. Dodać sparzoną wcześniej, pokrojoną w julienne skórkę z cytryny. Gotować aż będzie szklista
Mus cytrynowy: Mascarpone wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny
Beza do opalania: Ubić białka z 100g cukru. Z pozostałego cukru i wody przygotować syrop, podgrzewać aż będzie bąbelkował. Dodać do bezy i ubijać
Syrop do nawilżania ciasta: Przygotować syrop cukrowy, dodać wódkę cytrynową
WYKOŃCZENIE I PREZENTACJA:
Nasączyć biszkopt. Ułożyć na jednej połówce panna cottę. Wyszprycować na nią bezę i opalić. Na drugiej połowie wyszprycować mus cytrynowy. Udekorować listkami mięty i skórką cytrynową.
Autor: Szef Maciej Majewski
LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama