Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Rozpływa się w ustach :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
14 dkg cukru
8 dkg mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek szara lub złota reneta
łyżka cukru
galaretka pomarańczowa
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki 30 %
2 łyżki płaskie cukru pudru
2 śmietan fixy
2 paczki herbatników (po 100 g)
Kroki przygotowania:
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę, dodawać cukier, ubić na sztywno. Później dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie szpatułką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 180 st. (do suchego patyczka).
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z cukrem. Następnie zdjąć z ognia i do gorących wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixami.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć zimne jabłka, następnie herbatniki i bitą śmietanę. Na koniec posypać startym herbatnikiem.
1 z 1

biszkopt_z_jablkami_i_bita_smietana
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną


