
Biszkopt z kremem cytrynowym
- jajka: 4 szt.
- cukier: 150 g
- mąka: 70 g
- mąka ziemniaczana: 5 g
- sól: 1 szczypta
- masło: 10 g
- cytryna: 3 szt.
- jajka: 3 szt.
- cukier: 180 g
- mąka kukurydziana: 10 g
- masło: 50 g
- białko jaja: 3 szt.
- cukier: 180 g
- śmietana 30%: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Żółtka ubijamy z cukrem, do białości, dodajemy stopniowo oba rodzaje mąki. Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą jajeczną. Formę o śr. 24 cm natłuszczamy, wlewamy masę, wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 30 min, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

krok 2
Na krem: z 2 cytryn ocieramy skórkę na drobnej tarce. Sok wyciskamy ze wszystkich cytryn, wlewamy do rondelka, łączymy ze skórką. Podgrzewamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa się spieni. Dodajemy mąkę kukurydzianą, stopniowo wlewamy gorący sok z cytryny, kontynuując ubijanie. Dolewamy śmietanę, stale mieszając podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Dodajemy masło, mieszamy, studzimy. Ostudzone ciasto przecinamy w poprzek na 2 lub 3 blaty. Przekładamy je schłodzonym kremem cytrynowym i wstawiamy do lodówki.
Na bezę: białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie, aż uzyskamy błyszczącą masę bezową, którą pokrywamy całe ciasto. Umieszczamy na blasze. Aby zrumienić bezę, ustawiamy ciasto na kilka minut pod grillem piekarnika lub karmelizujemy za pomocą palnika cukierniczego.

