
Biszkopt z truskawkami i kremem
- jajka: 4 szt.
- cukier puder: 180 g
- mąka pszenna: 75 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- mąka kukurydziana: 15 g
- migdały: 40 g
- dżem owocowy: 40 g
- truskawki: 800 g
- żelatyna: 3 szt.
- twaróg: 250 g
- jogurt naturalny: 200 ml
- skórka z cytryny: 0.5 szt.
- sok z cytryny: 0.5 szt.
- śmietana 30%: 200 ml
- kwiaty jadalne: 10 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Spód formy (o śr. 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (100 g) i wanilią na jasny krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą, przesiewamy na masę jajeczną, mieszamy. Migdały zmielone delikatnie łączymy z białkami i masą jajeczną. Przekładamy do przygotowanej formy, pieczemy ok. 35 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Wyjmujemy, studzimy i przecinamy w poprzek na pół.

iStock krok 2
Przygotowanie ciasta: jeden blat kładziemy na talerzu i zamykamy go obręczą tortownicy. Ciasto smarujemy połową konfitury. Przy krawędzi formy układamy pionowo połówki truskawek, przecięciem do formy. Wnętrze wypełniamy całymi owocami.

iStock krok 3
Masa do ciasta: listki żelatyny zanurzamy w zimnej wodzie. Twaróg ucieramy z jogurtem, cukrem pudrem (80 g), sokiem i skórką z cytryny, na gładką masę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę odciskamy i podgrzewamy w małym rondlu z 2 łyżkami wody, aż się rozpuści. Mieszamy z 2–3 łyżkami masy serowej, a potem dodajemy resztę masy i mieszamy. Następnie delikatnie łączymy z bitą śmietaną, wykładamy na truskawki. Wygładzamy i przykrywamy drugim biszkoptem. Delikatnie dociskamy, odstawiamy na co najmniej 3 godz.

iStock krok 4
Biszkopt z truskawkami i kremem: przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy. Biszkopt smarujemy pozostałą konfiturą. Układamy resztę truskawek pokrojonych w plasterki. Opcjonalnie dekorujemy jadalnymi kwiatami, np. małymi margerytkami.

StockFood

