
Biszkopt z 8 jaj
- jajka: 8 szt.
- mąka tortowa: 160 g
- mąka ziemniaczana: 60 g
- cukier: 170 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, wyjmujemy jajka z lodówki i odstawiamy na blat. Mąkę pszenną łączymy z ziemniaczaną, a następnie je przesiewamy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (ciasto możemy upiec także w prostokątnej blasze o wymiarach 25x40 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
krok 2
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Cały czas ubijając masę, dodajemy żółtka jedno po drugim. Na końcu wsypujemy mieszankę mąk i delikatnie mieszamy za pomocą plastikowej szpatułki.
krok 3
Pieczenie: surowe ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy przez około 30 minut. Biszkopt z 8 jaj po upieczeniu zrzucamy z wysokości około 30 cm na podłogę. Następnie studzimy go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

