Reklama

bardzo posmakowało mojej rodzince:)

Składniki:

CIASTO:
6 jajek
1 szklanka cukru
4 budynie waniliowe bez cukru po 40 gram
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Forma o wymiarach 22/30 cm, natłuszczona i oprószona bułką tartą
MASA:
1 galaretka zielona +1 szklanka wrzącej wody
250 gram mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 litra smietany 30% + 1 łyżka cukru pudru
POLEWA:
280 gram dżemu brzoskwiniowego
100 gram płatków migdałowych

Kroki przygotowania:

WYKONANIE CIASTA:
Budynie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajak dokładnie ubić na puch z cukrem.
Miksując dalej już na wolnych obrotach dodawać stopniowo budynie z proszkiem do pieczenia.
Przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 30 minut.
Ciasto pięknie i równo wyrasta.
Wystudzone przekroić na 2 blaty.
MASA Z MASCARPONE:
Galaretkę rozpuscić w gorącej wodzie. Wystudzić.
Mascarpone utrzeć z 0,5 szklanki cukru pudru.
0,5 litra smietany kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru i połączyć z Mascarpone.
Do masy dodać tężejącą galaretkę.Wymieszać.
Na 1 blat ciasta wyłożyć masę i przykryć drugim blatem ciasta.
POLEWA:
Dżem podgrzać lekko i posmarować nim wierzch ciasta.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na srednim ogniu i posypać nimi ciasto.
Schłodzić. Kroimy na drugi dzień.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama