Porady:
- Jeśli uznamy, że jest taka potrzeba, możemy nasączyć biszkopt kakaowy na przykład słodką, czarną kawą lub likierem amaretto.
- Ciasto z musem truskawkowym możemy także zrobić na jasnym spodzie. Wystarczy, że pominiemy kakao. Osoby cierpiące na celiakię lub unikające produktów pszennych mogą przyrządzić biszkopt bezglutenowy. Powstaje na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.
- Poza sezonem letnim warto przyrządzić mus truskawkowy do tortu lub ciasta na bazie mrożonych owoców. Ponieważ mogą one zawierać więcej wody, konieczne może się okazać dodanie większej ilości galaretki lub żelatyny.
- Pamiętajmy, że śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona, zanim zaczniemy ją ubijać. Dzięki temu z łatwością stworzymy z niej gęsty krem.
- Zamiast cukru waniliowego warto użyć naturalnego aromatu. Najlepiej sprawdzi się domowa esencja waniliowa.
- Żeby biszkopt kakaowy do ciasta z musem truskawkowym był idealnie puszysty, nie wyjmujmy go od razu z piekarnika. Niech zostanie w cieple jeszcze przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Warto też upuścić foremkę ze świeżo upieczonym biszkoptem na podłogę z wysokości około 30 cm. Dzięki temu natychmiast pozbywamy się pęcherzyków powietrza.
- Mus truskawkowy do ciasta możemy połączyć z innymi owocami sezonowymi, na przykład malinami lub porzeczkami. Można go też wzbogacić ziołami, takimi jak mięta i bazylia.
Notka redakcyjna:
Ciasto z musem truskawkowym – inne warianty
W naszym przepisie podpowiadamy, jak zrobić ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. Nie jest to jednak jedyny pomysł na połączenie biszkoptu z kremem śmietanowym i owocami. Przekonajcie się sami, czym jeszcze warto się zainspirować:
- Ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną z mascarpone – jasny biszkopt przykryty jest w tej wersji warstwą owocową, a na wierzchu spoczywa gęsty krem śmietankowy z dodatkiem włoskiego serka.
- Biszkopt z musem truskawkowym i bezą – to deser dla miłośników takich ciast jak malinowa chmurka. Mus owocowy pokrywa delikatna, lekka beza.
- Ciasto z musem truskawkowym i budyniem – krem z bitej śmietany zastępuje tutaj masa na bazie mleka, masła, mąki i żółtek. Można tez wykorzystać gotowy budyń waniliowy.
- Sernik z musem truskawkowym – właściwie wystarczy zamienić bitą śmietanę z galaretką truskawkową na prostą masę serową z wiaderka. Biszkopt warto zastąpić spodem z kruchych ciasteczek.
Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia
Jedyna warstwa, która wymaga użycia piekarnika, to biszkopt kakaowy. Jeśli chcemy uprościć ciasto z musem truskawkowym, możemy je przyrządzić na:
- gotowym spodzie do tortu – w sklepach spożywczych często można dostać już upieczony biszkopt. Warto go użyć, gdy zależy nam na czasie lub nie mamy dostępu do piekarnika. Możemy dopasować go do własnych potrzeb poprzez nasączenie go ulubionym ponczem.
- biszkopcikach – te puszyste ciasteczka kojarzą się przede wszystkim z deserami takimi jak sernik na zimno lub tiramisu, ale sprawdzą się także do przyrządzenia ciasta z musem truskawkowym. Prostokątną foremkę najlepiej wyłożyć ciastkami typu lady fingers.
- kruchym cieście z herbatników – maślanych lub kakaowych. Trzeba je drobno pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem, przycisnąć do dna foremki i dobrze schłodzić.
- spodzie z sucharków i nutelli – zamiast herbatników kruszymy sucharki, a masło zastępujemy popularnym kremem czekoladowym o smaku orzechów laskowych. To pomył dla prawdziwych łasuchów i entuzjastów czekoladowych przysmaków.
Mus owocowy do ciasta lub tortu
Najprostszy mus, który przydaje się do stworzenia deseru, składa się z przetartych lub zmiksowanych owoców i cukru. Taką miksturą możemy po prostu udekorować wierzch wypieku, rozprowadzając ją za pomocą wykałaczki i tworząc fantazyjne wzory. W ten sposób powstanie na przykład efektowny sernik z musem malinowym, który zachwyci wszystkich gości na niedzielnym podwieczorku. Jeśli pójdziemy o krok dalej i dodamy do zmiksowanych owoców żelatynę, galaretkę smakową lub śmietanę, powstanie zwarta warstwa ciasta lub tortu. Mus truskawkowy lub malinowy może ozdobić również mini serniczki na zimno, a nawet być deserem samym w sobie, zwłaszcza jeśli udekorujemy go bitą śmietaną i kawałkami świeżych owoców. Na przyjęciu w ogrodzie z pewności furorę zrobi efektowny tort biszkoptowy z truskawkami wypełniony musem śmietanowym i otoczony ciasteczkami. To świetny pomysł na wypiek urodzinowy.