
Biszkopt z musem waniliowym i czereśniami
- mleko: 500 ml
- czereśnie: 600 g
- bita śmietana: 300 ml
- cukier puder: 150 g
- wanilia: 2 szt.
- żółtko: 5 szt.
- żelatyna: 2 szt.
- biszkopty: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Krem waniliowy: mleko z przeciętą na pół laską wanilii doprowadzamy do wrzenia. Żółtka z cukrem ucieramy ok. 5 min na biały krem. Mleko powoli dolewamy do masy żółtkowej i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
krok 2
Żelatyna: 2 listki moczymy w zimnej wodzie. Po 10 min odciskamy je z nadmiaru wody i mieszamy z masą waniliowo-jajeczną. Wstawiamy krem do lodówki na 30 min.
krok 3
Blaty biszkoptowe: kroimy poziomo na warstwy i przycinamy w prostokąty, którymi wylepiamy dno, boki, a później także wierzch formy keksowej.
krok 4
Składanie ciasta: bitą śmietanę mieszamy ze schłodzonym kremem i wlewamy do formy wyłożonej biszkoptem do ok. jednej trzeciej wysokości. Wkładamy czereśnie. Dopełniamy pozostałym kremem i przykrywamy wierzch ostatnim kawałkiem biszkoptu, tworząc wieczko.
krok 5
Chłodzenie: ostrożnie owijamy ciasto folią spożywczą i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 4 godz., aby stężało.
krok 6
Podanie: ostrożnie zdejmujemy folię z ciasta, wyjmujemy je z formy i kroimy na dość grube plastry. Serwujemy na malinowym lub truskawkowym coulis (purée z owoców zmiksowane z cukrem, sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy).

