Reklama

Delikatny biszkopt, puszysty krem z bitą śmietaną i słodkie czereśnie. Przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale warto się wysilić, bo efekt jest świetny. Posmakuje wielbicielom słodkich rolad.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Krem waniliowy: mleko z przeciętą na pół laską wanilii doprowadzamy do wrzenia. Żółtka z cukrem ucieramy ok. 5 min na biały krem. Mleko powoli dolewamy do masy żółtkowej i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

  • krok 2

    Żelatyna: 2 listki moczymy w zimnej wodzie. Po 10 min odciskamy je z nadmiaru wody i mieszamy z masą waniliowo-jajeczną. Wstawiamy krem do lodówki na 30 min.

  • krok 3

    Blaty biszkoptowe: kroimy poziomo na warstwy i przycinamy w prostokąty, którymi wylepiamy dno, boki, a później także wierzch formy keksowej.

  • krok 4

    Składanie ciasta: bitą śmietanę mieszamy ze schłodzonym kremem i wlewamy do formy wyłożonej biszkoptem do ok. jednej trzeciej wysokości. Wkładamy czereśnie. Dopełniamy pozostałym kremem i przykrywamy wierzch ostatnim kawałkiem biszkoptu, tworząc wieczko.

  • krok 5

    Chłodzenie: ostrożnie owijamy ciasto folią spożywczą i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 4 godz., aby stężało.

  • krok 6

    Podanie: ostrożnie zdejmujemy folię z ciasta, wyjmujemy je z formy i kroimy na dość grube plastry. Serwujemy na malinowym lub truskawkowym coulis (purée z owoców zmiksowane z cukrem, sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy).

Porady:

Zobacz też: ciasto czereśniowe z galaretką

Notka redakcyjna:

Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto go wykorzystać. Kiedy już się skończy, wykorzystaj inne owoce - nadają się maliny, truskawki, borówki...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama