Porady:
- Jeśli chcemy upiec biszkopt na oleju w mniejszej tortownicy, redukujemy ilość składników proporcjonalnie do ilości wykorzystanych jajek. Na formę o średnicy 18 cm wystarczą 3 jajka, na 20 cm – 4 jajka, a na 22 cm – 5 jajek.
- Nie trzeba wykładać papierem całej tortownicy. Wystarczy przykryć dno – biszkopt z olejem łatwo odchodzi od ścianek.
- Jeśli nie mamy papieru do pieczenia, możemy posmarować formę masłem i obsypać bułką tartą.
- Należy zadbać o to, żeby widełki miksera i naczynie do ubijania piany były idealnie czyste i suche. Woda czy tłuszcz mogą zaburzyć jej strukturę.
- Masa na biszkopt nie może czekać. Jeśli piana opadnie ciasto może nie wyjść tak lekkie i puszyste jak chcemy. Dlatego ważne jest to, żeby wcześniej rozgrzać piekarnik do odpowiedniej temperatury i trzymać się kroków przepisu.
- Jak sprawdzić, czy ciasto już się upiekło? Używamy drewnianego patyczka. Nakłuwamy nim biszkopt i sprawdzamy, czy ciasto jeszcze się klei. Jeśli po wyciągnięciu, patyczek jest suchy, wyjmujemy wypiek.
Notka redakcyjna:
Wilgotny biszkopt z olejem
Dodatek oleju sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i dłużej świeży. To świetne rozwiązanie dla osób, które cenią szybkie i sprytne rozwiązania, ponieważ biszkoptu na oleju nie trzeba nasączać ponczem.
Takie ciasto jest jednak bardziej kaloryczne. Żeby zredukować ilość tłuszczu, możemy w połowie zastąpić olej jogurtem naturalnym.
Biszkopt z olejem – warianty
Podstawowy przepis na jasny biszkopt na oleju możemy zmodyfikować, żeby przygotować ciasto:
- kakaowe – w tym przypadku redukujemy ilość mąki. Zamiast 230 g, dodajemy 140 g i 50 g ciemnego kakao. W wersji bez oleju sięgamy po klasyczny przepis na biszkopt kakaowy,
- orzechowe – to sposób na pyszne ciasto bezglutenowe. Zamiast mąki pszennej dodajemy orzechy włoskie zmielone na drobny proszek (250 g) i mieszamy je z mąką ziemniaczaną (50 g). Możemy dodać także mielone orzechy do mąki pszennej, jak w przepisie na biszkopt orzechowy.
Ciasta na biszkopcie z olejem
Biszkopt z olejem możemy wykorzystać do wielu ciast z owocami, galaretką i kremem. Po ostygnięciu bez problemu podzielimy go na trzy równe blaty. Jest więc świetną bazą do tortów, ale sprawdzi się także w przepisach na: