Reklama

Ciasto łączące w sobie kokos, karmel i orzechy :)

Składniki:

biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 duży kubek śmietany 30% (330ml)
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 śmietan-fix
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
posypka orzechowa:
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
1 puszka karmelu
Malibu

Kroki przygotowania:

1.
Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. (blaszka 20x35 cm) Wystudzonego biszkopta przekroić na dwie części.
2.
Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący wymieszać z ciepłą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Zmiksować z zimnym budyniem. Mleczko kokosowe zmiksować do spienienia, a następnie połączyć z masą budyniowo-śmietanową.
3.
Biszkopta nasączyć Malibu rozcieńczonym wodą. Przełożyć masa (jeśli będzie zbyt rzadka, wstawić na chwilę do lodówki). Na wierzchu rozsmarować karmel.
4.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, wymieszać, i wsypać posiekane orzechy. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Przestudzić i wysypać na karmel.
5.
Przed podaniem chłodzić w lodówce przynajmniej 3-4 godziny. Smacznego :)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama