Porady:
- Przepis na biszkoptowe ciasto z rabarbarem możemy nieco zmodyfikować i dodać do niego owoce, na przykład truskawki, maliny, wiśnie lub śliwki (w zależności od naszych preferencji i sezonu).
- Jak sprawdzić, czy biszkopt z rabarbarem jest upieczony? Wystarczy wbić w niego wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe, natomiast jeśli zostaną na nim kawałki masy, to oznacza, że wypiek potrzebuje jeszcze trochę czasu.
- Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju możemy wzbogacić o około 50 g kakao – wówczas będzie miało charakterystyczny ciemny kolor i czekoladowy posmak.
- Najlepiej wykorzystać dojrzały rabarbar, który jest słodszy. Jeśli jednak kupiliśmy łodygi o bardzo kwaśnym smaku, możemy je wcześniej obficie zasypać cukrem. Wówczas puszczą sok, który należy odsączyć przed dodaniem ich do ciasta. Powstały syrop możemy wykorzystać na przykład do herbaty.
- Młody rabarbar nie wymaga obierania, natomiast ze starszego należy zdjąć skórkę (zwłaszcza przy końcach).
- Pulchny biszkopt z rabarbarem możemy przygotować także jesienią i zimą, jeśli w trakcie sezonu zaopatrzymy się w to warzywo i odpowiednio je przygotujemy. Żeby je zamrozić, kroimy łodygi w kawałki i blanszujemy, czyli zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Osuszamy je i wkładamy do woreczków foliowych. Mrożony rabarbar możemy przechowywać z temperaturze poniżej -18°C przez 6 miesięcy. W każdej chwili możemy go wykorzystać do dowolnych wypieków.
- Ciasto biszkoptowe z rabarbarem możemy równie dobrze przyrządzić w tortownicy o średnicy 26 cm lub prostokątnej blaszce.
- Biszkopt podajemy na zimno lub na ciepło. Świetnie smakuje z gałką domowych lodów waniliowych, sorbetem malinowym lub bitą śmietaną.
Notka redakcyjna:
Jak upiec puszysty biszkopt z rabarbarem?
Osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem, biszkopt może wydawać się jednym z trudniejszych wypieków. W rzeczywistości przepis na placek z rabarbarem wcale nie jest skomplikowany, wystarczy tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad:
- Niezwykle ważny jest dobór składników. Jajka powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu – zazwyczaj oznaczone są cyfrą 0 oraz jako „eco” lub „bio”.
- Przed rozpoczęciem pracy należy dokładnie umyć skorupki jaj, a następnie starannie oddzielić żółtka od białek – jest to bardzo istotne, ponieważ nawet najmniejsze zanieczyszczenie może utrudnić ubicie piany.
- Kolejne składniki biszkoptu najlepiej dodawać stopniowo, cały czas miksując masę, a suche składniki wmieszać ręcznie lub na niskich obrotach urządzenia.
- Masę powinniśmy przygotować tuż przed pieczeniem, żeby mieć pewność, że nie zdąży opaść.
- Dobrze, żeby gotowe ciasto biszkoptowe z rabarbarem zostało w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut. Dzięki temu stygnie stopniowo. Niektórzy uważają, że foremkę z biszkoptem należy upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm, żeby popękały pęcherzyki powietrza uwięzione w gorącym cieście.
Inne przepisy na placek z rabarbarem
Ciasto biszkopt z rabarbarem to niezwykle szybki wypiek, który wprawną ręką można przygotować w 15–20 minut, wrzucić do piekarnika i obserwować, jak pięknie rośnie. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy ubrudzić sobie ręce, możemy także przygotować inne wypieki z tym sezonowym warzywem, na przykład:
- kruche ciasto z rabarbarem – chrupki maślany spód ze słodko-kwaśnym nadzieniem przenosi nas do dzieciństwa już od pierwszego kęsa.
- ciasto francuskie z nadzieniem z rabarbaru – w formie placka lub rożków. Możemy użyć gotowych płatów ciasta lub przyrządzić je samodzielnie.
- pleśniak z rabarbarem – kruche ciasto, kwaskowe nadzienie i delikatna, słodka beza to wszystko, czego możemy chcieć do deseru. Wymaga większego nakładu pracy, ale efekt jest tego warty.
- ciasto drożdżowe z rabarbarem – zrobienie go zajmie nam około 2 godzin, ponieważ potrzebuje więcej czasu, żeby wyrosnąć. W rezultacie otrzymujemy puszyste, aromatyczne ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką.