Porady:
- Składniki na biszkopt ze śliwkami powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego zanim przystąpimy do pracy, należy wyjąć jajka z lodówki.
- Aby ustabilizować strukturę białek, do piany podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli.
- Ciasto najlepiej wychodzi ze śliwkami węgierkami, które mają cudowny aromat i słodki, miodowy smak.
- Do obtaczania śliwek można użyć nie tylko mąki pszennej, ale także ziemniaczanej lub wiórków kokosowych. Chodzi o to, aby zabezpieczyć owoce przed utratą wody, dzięki czemu pozostaną soczyste i nie opadną na dno.
- Śliwki układamy na biszkopcie w odstępach. Zbyt duża ilość owoców obok siebie może sprawić, że ciasto nie wyrośnie i powstanie zakalec.
- Żeby biszkopt nie opadł, studzimy go stopniowo – po wyłączeniu piekarnika, uchylamy drzwiczki, a po ostygnięciu, wyjmujemy ciasto na kratkę.
Notka redakcyjna:
Biszkopt ze śliwkami i kruszonką
Ciasto biszkoptowe z owocami doskonale smakuje również w wersji z chrupiącą kruszonką. Możemy ją zrobić na kilka sposobów:
- tradycyjnie – z mąki, masła i cukru pudru,
- bez masła – z dodatkiem oleju,
- bez glutenu – z mąką gryczaną lub kukurydzianą i mielonymi migdałami,
- bez mąki i masła – na bazie płatków owsianych, oleju kokosowego i miodu.
Wybrane składniki ucieramy w palcach lub mieszamy przy pomocy blendera. Dokładne wskazówki znajdziemy w poradniku o tym, jak zrobić pyszną kruszonkę krok po kroku.
Ciasto biszkoptowe ze śliwkami i nie tylko
Przepis na biszkopt ze śliwkami możemy potraktować jako bazę do wypieków z innymi owocami. Poniżej najsmaczniejsze propozycje:
- biszkopt z rabarbarem – o charakterystycznym, kwaskowym smaku, na który czeka się cały rok. Młodych gałązek rabarbaru nie trzeba obierać z łyka – wystarczy je pokroić na kawałki i obtoczyć w mące,
- biszkopt z jabłkami – świetnie wyglądają pokrojone na połówki i ponacinane od góry,
- biszkopt z truskawkami – często przekładamy nimi biszkoptowe blaty (jak w przepisie na biszkopt z truskawkami i kremem), ale warto także spróbować puszystego ciasta z truskawkami w środku,
- biszkopt z czerwoną porzeczką – połączenie słodkiego ciasta z kwaśnymi owocami zapewnia przyjemny balans smakowy. Taki deser nie jest mdły i pozostawia uczucie lekkości.
Wybierając owoce do biszkoptu, warto sięgać po odmiany sezonowe – wtedy, gdy są najsmaczniejsze, a przy tym mają najlepszą cenę.
Inne pomysły na ciasto ze śliwkami
Wdzięczne owoce o pięknej, filetowej skórce rewelacyjnie sprawdzają się w różnych domowych wypiekach, a ciasto biszkoptowe ze śliwkami to tylko jedna z wielu możliwości. Poniżej inne pomysły – idealne do kawy, na podwieczorek lub spotkanie w rodzinnym gronie:
- ciasto jogurtowe ze śliwkami – jest banalne do wykonania i zawsze wychodzi. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, dodać pokrojone owoce i wstawić do piekarnika,
- ciasto drożdżowe ze śliwkami – miękki i puszysty wypiek, który dla wielu wiąże się z przyjemnymi wspomnieniami z czasów dzieciństwa,
- drożdżówki ze śliwkami – w takiej formie doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub jako słodka przekąska w pracy,
- tarta ze śliwkami – wypiek na cienkim, kruchym cieście pozwala lepiej wydobyć słodko–kwaśny smak śliwek. Tarta ze śliwkami i kruszonką świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi, kremem angielskim lub bitą śmietaną,
- ciasto orzechowe ze śliwkami – to z kolei pyszna propozycja na kruchym cieście z dodatkiem orzechów laskowych. Aromat śliwek doskonale podkreślają przyprawy korzenne: cynamon i gałka muszkatołowa.
W wypiekach ze śliwkami nie zawsze musimy sięgać po popularne węgierki. Warto posmakować także wariantów z innymi odmianami tych owoców, żółto–fioletowymi opalami lub mniejszymi – mirabelkami.