Reklama

Rolada makowa na biszkopcie oblana pyszną czekoladą - pyszna i wbrew pozorom łatwa. Biszkoptowe ciasto z makiem sprawdzi się nie tylko na świąteczny stół.

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
85 g mąki pszennej;80 g mąki ziemniaczanej
165 g cukru
5 g proszku do pieczenia
3 g soli
10 g cukier waniliowy
Farsz:
850 g masy makowej
3 krople aromatu pomarańczowego
200 g czekolady deserowej

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przepis zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, a następnie do masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Wsypujemy oba cukry, chwilę ubijamy. Do masy jajecznej przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do dużej blachy z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (otrzymamy duży, płaski biszkopt do rolady). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C, przez ok. 20 minut na termoobiegu.

    iStock

  • krok 2

    Upieczony biszkopt na roladę makową zwijamy w pergamin, odstawiamy do przestudzenia. Otwieramy masę makową i mieszamy ją z aromatem, a następnie rozwijamy ciasto biszkoptowe, smarujemy masę i zwijamy. Odstawiamy ciasto na minimum godzinę do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, wyciągamy roladę makową z lodówki i oblewamy czekoladą. Można dodatkowo posypać suchym makiem ciasto.

    iStock

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama