Reklama

Kruche ciasteczka bezglutenowe to prosty wypiek dla osób, które szukają alternatywy dla słodkich przekąsek z mąki pszennej. Nie ma w nich również śladu orzechów, więc bezpiecznie mogą je pałaszować alergicy. Ich przygotowanie zajmie niecałą godzinę (nie licząc czasu potrzebnego na chłodzenie masy). Świetnie smakują z dodatkiem czekoladowych kropelek i startej skórki pomarańczy. Podpowiadamy, jak zrobić bezkonkurencyjne kruche ciastka bezglutenowe.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal138
  • tłuszcz6g
  • tłuszcz nasycony4g
  • węglowodany20g
  • cukry7g
  • błonnik0.1g
  • białko1g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: ucieramy drobny cukier i miękkie masło w dużej misce, aż powstanie jasna i jednolita masa, używając elektrycznej trzepaczki. Lekko rozrabiamy jajko. Wlewamy je po trochu, co chwila miksując ciasto. Wsypujemy mąkę bezglutenową, mąkę kukurydzianą, gumę ksantanową i sól. Ponownie ubijamy. Dodajemy kropelki czekoladowe i skórkę otartą z pomarańczy (opcjonalnie). Mieszamy szpatułką. Spłaszczamy ciasto w misce, a następnie przykrywamy i schładzamy przez 1 godzinę.

  • krok 2

    Formowanie ciastek: schłodzone ciasto umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Za pomocą foremki o średnicy 6 cm wykrajamy jak najwięcej ciastek. Układamy je na dużej blaszce zabezpieczonej pergaminem. Zachowujemy między nimi odstępy. Rozwałkowujemy ścinki i powtarzamy czynności, aż całe ciasto zostanie zużyte. Powinno wyjść około 12–15 krążków. Schładzamy je przez 30 minut.

  • krok 3

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180° (tryb góra-dół) lub 160° (z termoobiegiem). Posypujemy kruche ciasteczka bezglutenowe odrobiną cukru trzcinowego demerara. Pieczemy przez 8–10 minut, aż będą złociste i chrupiące na brzegach. Pozostawiamy do ostygnięcia na blasze przez 2–3 minuty, a następnie przenosimy na kratkę cukierniczą, żeby odparowały.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama