
Bitki wieprzowe w sosie własnym
- schab: 500 g
- cebula: 1 szt.
- bulion warzywny: 2 szklanki
- ziele angielskie: 6 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- mąka: 1 szklanka
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- natka pietruszki: 1 pęczek
- olej: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić bitki w sosie? Na początek schab na bitki wieprzowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy mięso na plastry o grubości ok 1cmx1,5cm i rozbijamy tłuczkiem (tak, jak na kotlety schabowe). Rozbite plastry oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem. Wysypujemy szklankę mąki na płaski talerz (zostawiamy jednak odrobinę do zagęszczenia sosu) i obtaczamy w niej kotlety. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy panierowane kotlety na złoty kolor.

krok 2
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę lub krążki i smażymy na patelni, na którym smażyliśmy bitki wieprzowe. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej obsmażone bitki. Wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 45-60 minut, do momentu, aż miękkość mięsa będzie odpowiednia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zagęszczamy sos do bitek wieprzowych. Płaską łyżkę stołową mąki mieszamy w szklance z odrobiną bulionu, w którym duszą się bitki wieprzowe, tak długo, aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy rozrobioną z bulionem mąkę do bitek ze schabu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


