
Bitki wołowe z papryką
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- wołowina: 600 g
- olej: 75 ml
- papryka wędzona: 5 g
- cebula: 4 szt.
- czosnek: 6 ząbków
- czerwona papryka: 500 g
- przecier pomidorowy: 30 g
- cukier: 3 g
- tymianek: 10 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso kroimy w plastry, przykrywamy folią i niezbyt mocno rozbijamy tłuczkiem. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, ok. 40 min. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa.
krok 2
Czosnek kroimy w plasterki. Umytą paprykę oczyszczamy z pestek. Kroimy w spore kawałki, dodajemy do mięsa i dalej dusimy do miękkości. Przecier pomidorowy rozprowadzamy łyżką ciepłej wody i wlewamy do mięsa. Dodajemy czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeszcze chwilę dusimy. Posypujemy obficie tymiankiem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

