
Black pudding – brytyjska kaszanka
- krew wieprzowa: 2 l
- słonina: 500 g
- cebula: 250 g
- płatki owsiane: 50 g
- śmietana 36%: 500 ml
- sól: 15 g
- pieprz biały: 5 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- kolendra: 3 g
- kumin (kmin rzymski): 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Płatki owsiane: wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą, tak żeby tylko ledwo je przykrywała. Wstawiamy je na noc do lodówki (czas nieujęty w klasyfikacji dania).
krok 2
Przygotowanie: słoninę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Krew przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się skrzepów. Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy przyprawy, płatki owsiane i śmietankę. Dokładnie mieszamy całość.
krok 3
Black pudding: jelita wieprzowe namaczamy i płuczemy, żeby pozbyć się soli. Jedną końcówkę związujemy sznurkiem, a drugą nakładamy na ujście lejka lub nadziewarki do kiełbas. Flak wypełniamy masą i zabezpieczamy.
krok 4
Gotowanie: wodę doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i ostrożnie wkładamy do garnka brytyjską kaszankę. Parzymy ją przez około 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy.

