
Blondie ciasto
- masło: 175 g
- cukier muscovado: 200 g
- cukier puder: 100 g
- jajka: 3 szt.
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- mąka pszenna: 200 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- biała czekolada: 200 g
- sól: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal282
- tłuszcz14g
- węglowodany35g
- błonnik1g
- białko4g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C lub 160°C, jeśli używamy termoobiegu. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Masło i cukier: tłuszcz i cukry (brązowy i biały) rozpuszczamy na patelni na małym ogniu. Dodajemy szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia na około 10 minut - dzięki temu jajka się nie zetną.
krok 3
Jajka: ubijamy je z ekstraktem waniliowym. Dodajemy do schłodzonego masła z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.
krok 4
Mąka: przesiewamy ją z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na blondie ciasto.
krok 5
Biała czekolada: ścieramy ją na tarce, po czym dodajemy do masy. Wykładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch.
krok 6
Pieczenie: ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Wkładamy je do piekarnika, na 40–45 minut – do momentu, kiedy brzegi ciasta odejdą od formy. Wierzch będzie przypominał papier a patyczek będzie wychodził z małymi okruszkami bez płynnego ciasta.
krok 7
Chłodzenie i przechowywanie: pozostawiamy ciasto do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyjmujemy, żeby całkowicie ostygło. Przestudzone będzie miało bardziej zwartą konsystencję. Blondie ciasto można przechowywać w hermetycznym pojemniku przez trzy dni.

