
BLT sandwich – amerykańska kanapka
- boczek wędzony: 100 g
- chleb tostowy: 4 kromki
- sałata lodowa: 50 g
- pomidor: 150 g
- majonez: 40 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: boczek wyjmujemy z lodówki, żeby miał temperaturę otoczenia. Pomidor myjemy i kroimy w plastry. Z sałaty lodowej zdejmujemy wierzchnią warstwę (jeśli jest brzydka) i obrywamy cztery liście. Opłukujemy je w zimnej wodzie i osuszamy. Rwiemy je na mniejsze kawałki, żeby zmieściły się w kanapce.
krok 2
Plastry boczku: układamy na suchej patelni z grubym dnem. Pomału ją rozgrzewamy, żeby tłuszcz stopniowo się wytapiał. Zwiększamy moc palnika i smażymy boczek, aż się zarumieni. Zdejmujemy go z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
krok 3
Chleb: wkładamy na rozgrzany tłuszcz wytopiony z boczku i opiekamy z obu stron.
krok 4
BLT sandwich: kromkę chleba smarujemy majonezem. Nakładamy na nią sałatę i plasterek pomidora. Posypujemy go lekko solą i pieprzem. Przykrywamy paskami wędzonego boczku. Kanapkę wykańczamy, powtarzając warstwę sałaty i pomidora. Na wierzchu układamy drugą kromką nasmarowaną od wewnątrz majonezem.

