
Farsz do uszek
- suszone grzyby: 60 g
- cebula: 1 szt.
- olej rzepakowy: 50 ml
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- żółtko: 1 szt.
- bułka tarta: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie grzybów: suszone zalewamy zimną wodą i odstawiamy na min. 1 godzinę (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia grzybów).
krok 2
Gotowanie: grzyby przekładamy do garnka razem z wodą. Gotujemy je pod przykryciem na małej mocy palnika przez 15–20 min. Po tym czasie odstawiamy z kuchenki i odlewamy z nich wodę.
krok 3
Smażenie: cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy ją przez ok. 5 min. Ugotowane grzyby kroimy w cienkie paseczki i smażymy razem z cebulą przez kolejne 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Zagęszczanie: farsz do uszek jest już prawie gotowy. Gdy jest już zimny, dodajemy do niego żółtko i bułkę tartą. Mieszamy, łącząc składniki w jedną masę. Nakładamy łyżką na wycięte z ciasta krążki do uszek.

