
Błyskawiczny, wegański i bezglutenowy makowiec bez pieczenia i bez cukru
- mak: 1.5 szklanki
- sezam: 0.5 szklanki
- daktyle: 0.5 szklanki
- orzechy włoskie: 0.5 szklanki
- orzechy laskowe: 0.5 szklanki
- migdały: 0.5 szklanki
- rodzynki: 0.5 szklanki
- suszona żurawina: 0.5 szklanki
- skórka pomarańczowa: 3 łyżki stołowe
- mleko roślinne: 0.5 szklanki
- olej kokosowy: 2 łyżki stołowe
- syrop z agawy: 3 łyżeczki
- cukier puder: 1 szklanka
- sok pomarańczowy: 0.3 szklanki
Sposób przygotowania
krok 1
Bakalie siekamy na mniejsze części i zalewamy gorącą wodą na około godzinę. Mak i sezam łączymy z mlekiem roślinnym i mielimy. Dodajemy odsączone bakalie oraz 2 łyżki skórki pomarańczowej i dokładnie mieszamy masę na makowiec wegański. Olej kokosowy rozpuszczamy z syropem z agawy i łączymy z makiem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej mleka roślinnego lub sok pomarańczowy.
krok 2
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę dokładnie ugniatając ją ręką lub łyżką. Makowiec bez pieczenia należy wstawić całą noc do lodówki, aby składniki się zespoliły, a ciasto nie rozpadało przy jedzeniu.
krok 3
Jak zrobić lukier pomarańczowy? Pozostałą skórkę pomarańczową (1 łyżka) kroimy na cienkie paseczki. Cukier puder mieszamy dokładnie ze skórką i sokiem. Sok należy dodawać stopniowo, aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier. Polewamy nim nasz makowiec na zimno bez pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

