Porady:
- Do przełożenia piernika z olejem polecamy użyć domowy dżem. Zapewni on lepszy smak, co więcej ciasto będzie zdrowsze. Jeśli nie przepadacie za smakiem wiśni, możecie użyć powidła śliwkowe lub dżem malinowy.
- Polecamy również zastąpienie galaretki ze sklepu, jej samodzielnie wykonaną wersją. Zrobicie ją w kilka chwil, przy użyciu jedynie dwóch składników – soku owocowego oraz żelatyny (lub agar-agar, jeśli przygotowujecie ciasto w wersji wegańskiej).
- Jeśli chcecie, żeby piernik nabrał bardziej tradycyjnego smaku, możecie zastąpić cukier jego zdrowszą alternatywą – miodem. Osobom unikającym cukru w diecie polecamy zastąpienie go ksylitolem, stewią lub erytrolem.
- Żeby uzyskać lekki i puszysty piernik, pamiętajcie o dokładnym przesianiu suchych składników.
- Czas pieczenia najlepiej kontrolować, nakłuwając piernik drewnianym patyczkiem. Jeśli po wyjęciu, nie ma nim żadnych resztek masy, ciasto jest gotowe.
- Ciasto z olejem możecie również przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyjecie mąki owsianej, sojowej lub ryżowej. Możecie też skorzystać z gotowej mieszanki ze sklepu. Warto zwrócić uwagę na proszek do pieczenia i kakao i wybrać te bezglutenowe.
Notka redakcyjna:
Szybki piernik z dżemem na oleju
Piernik na oleju to genialna alternatywa dla klasycznego, staropolskiego wypieku. Jego konsystencja jest lżejsza i bardziej puszysta. Dodatek dżemu wiśniowego wspaniale komponuje się z korzennym smakiem ciasta. Co najważniejsze, piernik przygotowany na bazie oleju nie musi leżakować – można się nim zajadać od razu po upieczeniu. Idealnie sprawdzi się jako świąteczne ciasto last–minute oraz w przypadku odwiedzin niezapowiedzianych gości.
Szybki piernik na oleju bez mleka – wersja wegańska
Jeśli unikacie spożywania produktów odzwierzęcych możecie również przygotować ciasto w wersji wegańskiej. Wystarczy, że lekko zmodyfikujecie podany przepis. Mleko krowie należy wymienić na roślinne (najlepiej sprawdzi się sojowe lub jaglane), a żelatynę na agar-agar. Jajka może zastąpić bananem rozgniecionym widelcem. Jeśli chcecie, żeby piernik nabrał bardziej tradycyjnego smaku zamiast cukru dodajcie do niego melasę karobową. Modyfikacje przepisu mogą wpłynąć na czas pieczenia. W takim wypadku najlepiej jest kontrolować go za pomocą drewnianego patyczka.