
Bobotie – afrykańska zapiekanka z mięsem
- mięso mielone wołowe: 1 kg
- chleb tostowy: 60 g
- mleko: 200 ml
- cebula: 100 g
- czosnek: 10 g
- ocet winny: 12 ml
- koncentrat pomidorowy: 50 g
- olej: 15 ml
- przyprawa curry: 10 g
- kumin (kmin rzymski): 6 g
- kurkuma: 6 g
- korzeń imbiru: 10 g
- słodka papryka: 6 g
- liść laurowy: 2 szt.
- rodzynki: 50 g
- suszone morele: 50 g
- migdały: 15 g
- jajka: 2 szt.
- sól: 9 g
- pieprz czarny: 6 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Migdały siekamy. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać nasze bobotie, smarujemy niewielką ilością oleju za pomocą pędzelka.
krok 2
Smażenie: olej rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, po czym dorzucamy czosnek i imbir. Podgrzewamy, aż uwolnią się z nich aromaty. Uważamy, żeby ich zbytnio nie zarumienić. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet. Całość mieszamy przez kilka minut na patelni, dzięki czemu wydobywamy smak pomidorów. Dokładamy mięso i smażymy je, energicznie rozdrabniając łyżką lub widelcem, żeby nie powstały zbyt duże grudki. Zanim całkowicie się zarumieni i będzie można je zdjąć z patelni, wsypujemy przyprawy: curry, kmin, kurkumę, paprykę, sól i pieprz.
krok 3
Przygotowanie zapiekanki: chleb wyjmujemy z mleka i odciskamy nadmiar płynu. Jeśli się nie rozpadł podczas namaczania, rwiemy go na kawałki. Mleko będzie nam potrzebne do pierzynki jajecznej, więc odstawiamy je na razie na bok. Chleb i pozostałe składniki – morele, rodzynki i migdały łączymy z usmażonym mięsem. Gotową mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wyrównujemy.
krok 4
Wierzchnia warstwa: jajka roztrzepujemy z mlekiem, w którym moczył się chleb. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie wylewamy na warstwę mięsną. Na wierzchu zapiekanki układamy listki laurowe.
krok 5
Pieczenie: bobotie wkładamy na środkową półkę piekarnika na 40 minut. Po tym czasie pierzynka jajeczna powinna się dobrze ściąć i zarumienić.

