Porady:
- Przepis na boczek rolowany z glazurowanymi marchewkami i jabłkami znajduje się niżej, w nocie redakcyjnej.
- Przygotowując boczek pieczony rolowany najlepiej wybrać duży, prostokątny kawałek mięsa. W sklepach mięsnych boczek jest często sprzedawany ze skórką. Przed przystąpieniem do gotowania należy tę skórę odciąć.
- Najlepiej w przepisie sprawdzi się musztarda miodowa.
- Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia boczku rolowanego należy zachować i wykorzystać jako dodatek do ziemniaków lub baza pod sos mięsny.
- Jak przechowywać pieczony boczek rolowany? Najlepiej zawinąć go w folię spożywcza i trzymać w lodówce.
- Pod koniec (ostatnie 30 minut) pieczenia można podlać boczek cydrem, piwem lub winem – dzięki temu pieczony boczek rolowany nabierze dodatkowego aromatu i kruchości.
- Do pieczenia mięs przyda się termometr kuchenny - pomoże w punkt uzyskać odpowiednią temperaturę, a tym samym upiec wyśmienitą pieczeń lub boczek.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić boczek rolowany do pieczenia?
Boczek rolowany pieczony w piekarniku to jeden z kilku klasycznych przepisów na pieczone mięsa, które charakteryzują się delikatnym smakiem i chrupiący wierzchem. Tłusty i pełen smaku boczek rolowany to eleganckie danie. Aby je przygotować należy oczyścić, umyć i odprawić z obu stron płat mięsa. Następnie środek przyszłej rolady posmarować marynatą z czosnku, miodu i musztardy, posypać grubo startym serem i ułożyć śliwki. Mięso należy zawinąć w ciasną roladę i przewiązać sznurkiem, aby całość się nie rozpadła. Boczek pieczony rolowany nie wymaga marynowania, może od razu być pieczony w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Gotowy boczek rolowany smakuje wyśmienicie z dodatkiem musztardy lub konfitury żurawinowej.
Boczek rolowany to nie jedyny przepis na soczysty, pieczony boczek. Warto spróbować również przepisu na roladę z boczku lub boczek paprykowy. Jeśli pokroimy mięso na mniejsze kawałki i podsmażymy, będziemy mogli wykorzystać go również w przepisach na chleb z boczkiem i serem, tartę z boczkiem glazurowanim lub sałatkę ziemniaczaną z fasolką, boczkiem i kalafiorem.
Ile piec boczek rolowany?
Boczek pieczony rolowany powinien być podpiekany w piekarniku w niewysokiej temperaturze. Dzięki temu mięso spędzając kilka godzin w piekarniku będzie mogło skruszeć, a jednocześnie się nie przypali. W jakiej temperaturze piec boczek rolowany? Optymalna będzie temperatura między 160°C a 180°C. Piekarnik najlepiej ustawić na termo obieg, a ostatnie na 20-30 minut pieczenia przełączyć grzanie na górną grzałkę. Jak długo piec boczek rolowany w piekarniku? Mimo, że dania tego nie trzeba marynować, to nie jest to przepis szybkiej kuchni. Boczek rolowany powinien spędzić w piekarniku około 2-2,5 godziny.
Boczek rolowany z glazurowaną marchewką i jabłkami
Boczek rolowany pieczony można podać z pysznymi glazurowanymi jabłkami i marchewkami. Przygotowując boczek rolowany z powyższego przepisu warto dodatkowo sięgnąć po 0,5 kg jabłek i 0,5 kg marchewek, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i 0,5 szklanki cydru. Z tych składników Jabłka przekrawamy na pół i razem z marchewkami przekładamy do miski. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Po dwóch godzinach wyciągamy z piekarnika boczek rolowany, układamy wokół niego warzywa i podlewamy cydrem. Temperaturę zwiększamy do 180°C i całość pieczemy jeszcze ok. 30 minut do zrumienienia. W czasie pieczenia co jakiś czas mieszamy. Boczek pieczony rolowany idealnie smakuje z lekko słodkimi marchewkami i miękkimi jabłkami. Zdecydowanie warto wypróbować to połączenie!