Porady:
- Do marynowania możemy wykorzystać woreczek strunowy. W środku umieszczamy składniki na marynatę i plastry boczku. W zamkniętym woreczku dokładnie nacieramy mięso.
- Na grilla sprawdzi się zarówno surowy, parzony, jak i wędzony boczek. Surowy lepiej wypada w grubszych plastrach, które cudownie chłoną marynatę i doskonale przechodzą jej smakiem. Z kolei do przygotowania chrupiącego bekonu lepszy będzie wędzony lub parzony boczek, który często można już kupić w plastrach.
- Gdy planujemy podać grillowany boczek do sałatki, warto sięgnąć po parzone mięso – łatwiej jest pokroić je w cienkie plastry. Wtedy czas grillowania będzie krótszy. Przy mocno rozpalonym grillu wystarczą po 3–4 minuty opiekania z jednej i drugiej strony.
- Boczek na grilla warto zamarynować dzień wcześniej – po 12 godz. w lodówce mięso będzie o wiele bardziej aromatyczne i soczyste w środku.
- Marynatę do boczku z grilla możemy modyfikować według własnego uznania. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, warto dodać drobno posiekaną papryczkę chili lub pieprz cayenne. Z kolei, aby mięso było bardziej słone, możemy dodać odrobinę sosu sojowego.
- Grillowany boczek w całości? Świetny pomysł! Takie mięso będzie jeszcze bardziej miękkie i kruche w środku. Surowy boczek marynujemy dzień wcześniej. Grillujemy pod przykryciem przez ok. 30 min z jednej, a następnie 20–25 min z drugiej strony.
Notka redakcyjna:
Boczek z grilla – fantazyjne spiralki
Spiralki z boczku na grilla możemy przygotować z surowego lub wędzonego mięsa. W pierwszym przypadku marynujemy mięso, a następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków, tworząc świderki. Wędzony boczek nie potrzebuje marynaty, więc takie spiralki możemy od razu położyć na grillu, a po niecałych 5 min będą już ciepłe i chrupiące.
Do spiralek z grilla idealnie pasuje sos barbecue, grillowane sery i świeże sałatki, np. z młodego szpinaku.
Co można zrobić z boczku w plastrach?
Grillowane warzywa, owoce lub ser w boczku to świetna imprezowa przekąska. W cienkie plastry mięsa możemy zawinąć:
- grillowane szparagi – najlepsze będą zielone, które po obróbce cieplnej nadal są lekko chrupiące. Tej odmiany nie trzeba obierać. Wystarczy odłamać twardą końcówkę i owinąć je marynowanym lub wędzonym boczkiem,
- suszone śliwki – tę miniprzekąskę nadziewamy na małe wykałaczki,
- daktyle i kozi ser – to słodko słone połączenie również świetnie się sprawdza w formie małej przekąski,
- oscypek lub ser halloumi – wybrany dodatek zawijamy w boczek i nadziewamy na wykałaczki,
- kukurydzę lub cukinię z grilla – doskonale smakuję owinięte wędzonym boczkiem,
- ziemniaki – kroimy je w ćwiartki, owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką.
Popularnym daniem z grilla są szaszłyki z boczkiem – np. z cebulą i kolorową papryką.
Z czym podawać boczek z grilla?
Do grillowanego boczku świetnie sprawdzi się nie tylko sos barbecue, ale także:
Boczek z grilla upieczony w grubszych plastrach lub w całości doskonale sprawdzi się jako mięso na obiad. W charakterze dodatków możemy podać: