
Boczniaki w cieście
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- boczniaki: 400
- szalotka: 1 szt.
- masło: 2 łyżki stołowe
- czosnek: 2 ząbki
- jajka: 3 szt.
- oliwa z oliwek: 100 ml
- mleko skondensowane: 100 ml
- mąka: 200 g
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- tymianek: 2 gałązki
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
- masło: 1 łyżka stołowa
- czerstwe bułki: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Na roztopione masło wrzucamy gałązkę tymianku, grzyby, posiekaną szalotkę i czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Tymianek wyjmujemy. Jajka miksujemy z oliwą i niesłodzonym mlekiem skondensowanym, po czym dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.

krok 2
Mieszamy wszystko na gładką masę. Dodajemy przestudzone grzyby, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy 30 min. Podajemy, krojąc w plastry na ciepło lub po przestudzeniu. Boczniaki w cieście są gotowe do podania.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

