
Boeuf Bourguignon - wołowina po burgundzku
- boczek: 100 g
- marchewka: 120 g
- cebula: 110 g
- wołowina: 1000 g
- mąka pszenna: 30 g
- oliwa z oliwek: 10 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- bulion wołowy: 500 ml
- czerwone wino: 500 ml
- czosnek: 14 g
- koncentrat pomidorowy: 30 g
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Krojenie składników: Marchewki kroimy w talarki, cebulę w piórka, boczek w słupki, a wołowinę w małą kostkę. Wołowinę oprószamy mąką.
krok 2
Smażenie mięsa: Boczek podsmażamy na oliwie, przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu rumienimy wołowinę, również odkładamy na talerz. Wkładamy marchewkę i cebulę, chwilę smażymy.
krok 3
Duszenie w piekarniku: Boczek, wołowinę i warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion wymieszany z czerwonym winem, tak aby mięso było przykryte. Dodajemy obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Zmniejszamy temperaturę do 160°C. Przykrywamy i pieczemy 3 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.

