
Boeuf strogonow
- polędwica wołowa: 800 g
- mąka: 1 łyżka stołowa
- cebula: 2 szt.
- bulion wołowy: 250 ml
- masło klarowane: 2 łyżki stołowe
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki stołowe
- śmietana 30%: 230 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- cukier: 1 łyżeczka
- słodka papryka: 2 łyżki stołowe
- musztarda: 1 łyżka stołowa
- papryka ostra: 1 szczypta
- liść laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal117
- tłuszcz6g
- węglowodany3g
- białko13g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso na strogonow wołowy kroimy w paski o grubości około 1cm x 4cm i doprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kroić w poprzek włókien, a nie wzdłuż, żeby mięso było miękkie i soczyste. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i smażymy na nim mięso. Podsmażone kawałki wykładamy na talerz, a na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i pieczarki.

krok 2
Do usmażonych warzyw dorzucamy znów mięso, oprószamy mąką i wszystko zalewamy gorącym bulionem wymieszanym z koncentratem i musztardą. Dodajemy cukier, paprykę w proszku, ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy całość przez około 60 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos kremowy. Gotowy sos zabielamy zahartowaną śmietaną (najpierw dodajemy do śmietany odrobinę gorącego sosu i dokładnie mieszamy, a dopiero potem wlewamy do reszty sosu). Wszystko razem gotujemy jeszcze przez kilka minut.


