Reklama

Bogracz z kluseczkami - smacznie

Składniki:

1 kg mięsa gulaszowego
10 dkg smalcu
2 duże cebule
5 pomidorów
2 papryki
40 dkg ziemniaków
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
przyprawy jak do gulaszu (
przyprawy według uznania: soli i pieprzu, paprykę: słodka, ostrą , majeranek, czasem cząber, ziele angielskie(6szt.) i liść bobkowy(3szt.)
kluski:
ziemniaki
maka ziemniaczana
jajko

Kroki przygotowania:

Jak zrobić pyszny bogracz? Bogracz nie jest trudny, dlatego wart robić bogracz.
A bogracz z kluseczkami to po prostu palce lizać.
Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.
Bogracz gotowy.
Kluski śląskie.
Ugotować ziemniaki przecisnąć przez praskę w misce podzielić na cztery do jednej części dodać mąki ziemniaczanej i jedno jajko zagnieść i ugotować małe kluseczki

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama