
Boloński garnek
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- boczek wędzony: 200 g
- wołowina: 1 kg
- cebula: 1 szt.
- marchewka: 2 szt.
- pomidory w puszce: 2 puszki
- brokuły: kg
- rukola: 50 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- cukier: 3 g
- oregano: 5 g
- ketchup: 75 ml
- bulion wołowy: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Obraną marchewkę kroimy w kostkę, boczek w paski. Czosnek i cebulę siekamy.
krok 2
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy boczek, smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy mielone mięso, smażymy na sypko, mieszając.
krok 3
Dokładamy marchewkę, cebulę i czosnek, dusimy 5 min. Dodajemy keczup, dusimy 3 min. Wlewamy pomidory i bulion, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, dusimy pod przykryciem ok. 20 min, często mieszając.
krok 4
Brokuły czyścimy, dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze 15 min.
krok 5
Ciabattę kroimy w kostkę, obsmażamy na chrupiąco na 4 łyżkach oliwy. Oczyszczoną rukolę rwiemy na kawałki. Danie podajemy posypane suto grzankami i rukolą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

