Reklama

Bombardino, to bardzo popularny, zwłaszcza na włoskich stokach narciarskich, napój alkoholowy podawany na gorąco. W skład trunku wchodzą: ajerkoniak, brandy (whisky lub rum), całość zwieńczona jest bitą śmietana. Sam napój pochodzi z Lombardii i powstał w schronisku Mottolino w 1972 roku. Jego dosłowna nazwa to – mała bomba, nawiązuje do temperatury i ilości dodanego alkoholu – ok. 30%. Z czasem bombardino stało się powszechnie serwowanym napojem w ośrodkach narciarskich.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Mleko: podgrzewamy je w garnku. Nie zagotowujemy, powinno być na tyle ciepłe, aby można było włożyć do niego palec.

  • krok 2

    Bombardino: ajerkoniak, brandy lekko podgrzewamy i wraz z cukrem przekładamy w równych proporcjach do szklanek, mieszamy. Wlewamy mleko i ponownie mieszamy.

  • krok 3

    Śmietana: ubijamy ją i dekorujemy nią szklanki z trunkiem. Na koniec posypujemy napój cynamonem. Opcjonalnie dekorujemy laską cynamonu.

Porady:

  • Wersja Bombardino – Calimero zawiera gorące, aromatyczne espresso. Wystarczy przed dodaniem bitej śmietany ostrożnie wlać do szklanek z alkoholem kawę. Możemy wówczas trunek posypać kawą.
  • Ciekawym, przełamującym słodycz trunku dodatkiem, będzie starta gorzka czekolada, którą posypujemy bitą śmietanę.
  • W napoju zamiast brandy możemy dodać rum lub whisky lub ulubiony likier.
  • Ilość i proporcje alkoholu w przepisie są podane szacunkowo. Dokładna ilość zależy od naszych preferencji.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama