Reklama

Słodka i prosta borówkowa chmurka. Najlepsze dla fanów owocowych wypieków. Przepis na ciasto borówkowa chmurka pochodzi z książki "Po prostu pycha. Słodkie i słone przepisy" Joanny Małagowskiej.

Składniki:

Kruche ciasto: 3 żółtka
120 g zimnego masła
30 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
Galaretka: 300 g świeżych borówek amerykańskich
3 galaretki krystaliczne lub o smaku owoców leśnych
Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36%
1 opakowanie śmietan-fixu
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
16 g cukru wanilinowego
Beza: 4 białka
3/ 4 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
50 g płatków migdałowych

Kroki przygotowania:

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Zimne masło zagnieć z żółtkami (powinny być w temperaturze pokojowej), mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wylep ciastem dno foremki o wymiarach 25 × 25 cm wyłożone papierem do pieczenia i nakłuj za pomocą widelca. Piecz przez 15–20 minut w temperaturze 190°C. Przestudzone ciasto wyjmij ostrożnie z foremki, tak żeby się nie złamało. W tej samej foremce zaraz będziesz piec bezę.
Białka na bezę (pamiętaj, że powinny być w temperaturze pokojowej) ubijaj przez minimum 7 minut na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Pod sam koniec ubijania wsyp budyń waniliowy. Foremkę, w której piekło się kruche ciasto, ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj odrobiną masła. Masę bezową rozsmaruj równo na papierze. Oprósz płatkami migdałowymi.
Bezę piecz w temperaturze 140°C przez około 50 minut. Powinna być chrupiąca i wypieczona. Wystudź i wyciągnij z foremki. Do foremki włóż ponownie kruche ciasto.
Galaretki rozpuść w 1 l wrzątku. Odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj borówki amerykańskie i wymieszaj. Gdy galaretka nieco stężeje, wylej ją na zimny kruchy spód. Włóż do lodówki i poczekaj, aż będzie całkiem sztywna.
W tym czasie przygotuj masę. Zimną śmietanę kremówkę miksuj ze śmietan-fixem przez 3 minuty. Pod koniec dodaj mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Masę wyłóż na galaretkę owocową, wyrównaj wierzch i przykryj schłodzoną bezą. Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Reklama

Porady:

Borówkowa chmurka to tylko jeden z przepisów na domowe słodkości. Więcej w książce "Po prostu pycha".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama