Zupa botwinka z koperkiem i jajkiem
- botwina: 500 g
- bulion warzywny: 1 l
- ziemniaki: 350 g
- olej: 20 ml
- koperek: 1 pęczek
- sok z cytryny: 10 ml
- śmietana 30%: 60 ml
- mąka pszenna: 16 g
- cukier: 5 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- jajka: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Botwinę myjemy i osuszamy. Odcinamy młode buraczki. Obieramy je i kroimy w półplasterki. Łodygi i liście szatkujemy. Warto robić to w jednorazowych rękawiczkach, dzięki temu unikniemy zabarwienia dłoni.
Koperek delikatnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie drobno siekamy. Dodajemy go na końcu.

Artur Rogalski krok 2
Młode ziemniaki (mogą być też stare, z poprzedniego sezonu) obieramy i dzielimy na ósemki. W garnku, w którym będzie się gotowała nasza zupa botwinka, rozgrzewamy dwie łyżki oleju (30 ml). Podsmażamy ziemniaki przez około 5 minut. Przekładamy je do garnka.

Artur Rogalski krok 3
Do garnka z ziemniakami dokładamy botwinę z młodymi buraczkami. Zalewamy bulionem warzywnym (można też wykorzystać delikatny w smaku bulion mięsny, np. drobiowy).

Artur Rogalski krok 4
Gotujemy przez 15 minut lub do czasu, gdy ziemniaki są prawie gotowe (odpowiednio miękkie). Dosypujemy sól i pieprz do smaku, cukier (można pominąć) i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Artur Rogalski krok 5
W małej miseczce rozrabiamy śmietanę kremówkę z mąką pszenną. Wlewamy ją przez sitko do garnka z botwinką i mieszamy, aż zupa nieco zgęstnieje i zyska kremową konsystencję. Jeśli używamy ukwaszonej śmietany, to warto ją wcześniej zahartować, inaczej może się zwarzyć.

Artur Rogalski krok 6
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, mniej więcej przez 8 minut. Gotowe zalewamy zimną wodą, przestudzone obieramy i kroimy na pół. Układamy je na wierzchu zupy botwinki i dodatkowo posypujemy wcześniej przygotowanym koperkiem.

Artur Rogalski


