Porady:
- Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 8 słoików o pojemności 450 ml.
- Przyjmujemy, że pęczek botwinki waży średnio ok. 350 g.
- Botwinkę i dodatki nakładamy do słoików i lekko ugniatamy, pozostawiając 2–3 cm wolnej przestrzeni.
- Do botwinki na zimę możemy użyć octu spirytusowego (10%) lub jabłkowego. Z racji tego, że jest słabszy, potrzebujemy go więcej – ok. 120 ml.
- Botwinkę w słoikach pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku, zgodnie z naszym poradnikiem na temat wekowania przetworów na zimę.
Notka redakcyjna:
Botwinka na zimę – dodatki
Do słoików z botwinką możemy wrzucić także inne warzywa korzeniowe, zioła lub inne dodatki:
- marchewkę, pietruszkę, seler lub pasternak – warzywa obieramy ze skórki, myjemy, a następnie kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach,
- białą kapustę – w ten sposób możemy przygotować pyszną surówkę do obiadu,
- liście laurowe, natkę pietruszki, kminek lub kolendrę – zioła i przyprawy dopasowujemy do osobistych preferencji,
- ciecierzycę – ugotowane strączki do świetny dodatek do botwinki dla osób na diecie wegetariańskiej,
- owoce – np. jabłko lub gruszkę, aby dodać przetworom więcej słodyczy.
Dania z botwiny ze słoika
Na bazie botwinki ze słoika możemy przygotować nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także sałatkę czy tartę. Poniżej kilka pysznych propozycji na szybkie dania z botwinki:
- chłodnik litewski – czyli zupa na zimno z botwinki, śmietany, maślanki, rzodkiewki i zielonego ogórka. Idealnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem,
- zupa z botwinki na ciepło – delikatnie słodka i lekko kwaskowa za sprawą kilku kropli cytryny. Dodatek słodkiej śmietany zapewnia kremową konsystencję. Doskonale smakuje z ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub w formie purée,
- sałatka z botwinki – to z kolei propozycja na coś lekkiego, z sałatą rzymską i serem feta,
- tarta z botwiny z kozim serem – słodkie łodyżki buraka możemy wykorzystać także jako dodatek do wytrawnej tarty. W naszej propozycji z masą jajeczną i kozim serem.
Jak inaczej zrobić botwinkę na zimę?
Możemy także przygotować botwinkę w słoikach bez octu – w słonej zalewie. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odrobinę cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojone warzywa zalewamy przestudzoną zalewą i odstawiamy do fermentacji, która przebiega w temperaturze pokojowej.
Innym sposobem na przechowanie botwinki na zimę jest mrożenie. Pokrojone lub całe łodyżki myjemy, osuszamy i umieszczamy w specjalnym pojemniku odpornym na niskie temperatury. Zamrożoną botwinkę należy spożyć w ciągu 3–4 miesięcy.